Home Izdvojeno NE ODUSTAJU Vučićev ministar unutarnjih poslova: ‘Srbi će se ujediniti mirno, kad se stvore uvjeti. Ako su mogli Nijemci…’

NE ODUSTAJU Vučićev ministar unutarnjih poslova: ‘Srbi će se ujediniti mirno, kad se stvore uvjeti. Ako su mogli Nijemci…’

by Ante R.

Nastavlja se spor koji je počeo prije nekoliko dana kada je srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio da “srpski svijet” vidi kao jedan “politički i državni prostor”.

Vulin je tada rekao da će se to ostvariti “apsolutno mirno, bez ispaljenog metka”, da ne zna koliko će trebati vremena, ali i da je preduvjet za to kreiranje političkog jedinstva tako da Srbi poštuju odluke Beograda.

Nakon što su iz službenog Sarajeva pozvali Aleksandra Vučića da se ogradi od Vulinovih izjava, predsjednik Srbije kazao je:

“Granice Srbije su nepovredive, tuđe granice nas ne zanimaju.”

Novi dani objavili su najnoviji istup Aleksandra Vulina, ovaj put kao reakciju na ministricu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković, od koje je zatražio da se ogradi od izjava člana predsjedništva Šefika Džaferovića i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića kojima zamjera što su, kazao je, zagovarali priznanje Republike Kosovo.

“Ako se odmah ne ogradite od izjava Džaferovića i Izetbegovića koji bi priznali takozvano Kosovo, smatrat ću da podržavate komadanje Srbije i da želite odcijepiti dio moje zemlje. Vjerujem da ste razumjeli, a siguran sam da ćete osuditi sve pokušaje ukidanja Republike Srpske i komadanja Srbije. Ili možda nećete”, kazao je između ostalog, što nije bilo jedino

“Zaboravili ste, gospođo Turković, da kažete da sam rekao da će se Srbi ujediniti mirno, bez i jednog metka, kada se za to steknu uslovi. Ako su mogli Nijemci, zašto ne bi mogli i Srbi, ili ste vi i protiv ujedinjene Njemačke”, dodao je.

Što se tiče apela na Vučića da se ogradi od izjava svog ministra unutarnjih poslova, Vulin je poručio da su “njegove izjave samo njegove” i da on i Vučić nemaju uvijek isto mišljenje o svemu.

Ministrici Bosne i Hercegovine Turković rekao je, također, da ga raduje to što je odlučila braniti Daytonski sporazum, iz čega je zaključio da to znači da se ona zalaže i za status Republike Srpske po slovu tog sporazuma, prenosi RTL.