Home Izdvojeno Nema slobode za Udbine zlikovce, ostaju do kraja života iza rešetaka

Nema slobode za Udbine zlikovce, ostaju do kraja života iza rešetaka

by Ante R.

Dvojica šefova zloglasne komunističke tajne službe u komunističkoj Jugoslaviji, Josip Perković i Zdravko Mustač, nedavno su izgubili i posljednju priliku da ranije izađu iz zatvora, gdje odslužuju kaznu za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Ustavni sud odbio je tužbu odvjetnika Ante Nobila, koji je tvrdio su hrvatski sudovi pogriješili kada su automatski preuzeli odluku njemačkog suda o kazni i njenom izvršenju u Hrvatskoj.

– U Hrvatskoj je 1983. godine maksimalna kazna bila 15 godina zatvora. Postojala je još smrtna kazna, za koju je zamjena bio zatvor od 20 godina. Kako smrtne kazne više nema, oni su mogli dobiti najviše 15 godina, jer se u Hrvatskoj primjenjuje zakon koji je bio na snazi u vrijeme izvršenja djela – iznio je Nobilo argumentaciju s kojom je izašao pred Ustavni sud, javlja Jutarnji list.

Ustavni suci su ga, međutim, jednoglasno odbili, smatrajući da odluka o preuzimanju izvršenja kazne suda druge države u sebi ne može sadržavati preispitivanje kazne koju je strani sud dosudio.

Visoki dužnosnici zloglasne Udbe Perković i Mustač osuđeni su u Njemačkoj 2016. na doživotni zatvor zbog organizacije ubojstva Đurekovića 1983. godine. Đureković je bio ubijen hicima iz pištolja u improviziranoj tiskari u blizini Münchena, smještenoj u garaži hrvatskog emigranta Krunoslava Pratesa, koji je bio urednik emigrantskih novina, ali i doušnik jugoslavenske tajne službe.

Prates je 2008. osuđen na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubojstvu Đurekovića, a na suđenju Pratesu, na površinu su izašla imena Perkovića i Mustača. Njemački Savezni kriminalistički ured 2009. izdao je međunarodni nalog za uhićenje Perkovića i Mustača, no Hrvatska nije izručivala svoje državljane.

Kada smo ušli u Europsku uniju i počeli primjenjivati europski uhidbeni nalog (EUN), donesen je takozvani lex Perković, prema kojemu se Perkovića i Mustača ne bi izručilo, ali je pod pritiskom zakona izmijenjen, pa su Perković i Mustač početkom 2014. izručeni Njemačkoj. Nakon pet i pol godina, presuda im je postala pravomoćna, pa su 2019. izručeni Hrvatskoj na daljnje izdržavanje kazne.

Njihov odvjetnik Nobilo, u proljeće prošle godine, predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću podnio je zahtjev za njihovo pomilovanje, no Milanović, ne želeći konzumirati tu svoju ovlast, odbio ih je. Presudu njemačkog suda pokušalo se oboriti na Europskom sudu za ljudska prava, ali tužbe su odbijene. Nobilo kaže kako više nema nijedno pravno sredstvo kojim bi ih mogao pokušati izvaditi iz zatvora.

You may also like