Home Izdvojeno Nenadmašni osječki i hrvatski glazbeni velikan Krunoslav Kićo Slabinac dobio je zasluženo priznanje velikim memorijalnim koncertom u areni Gradski vrt u Osijeku

Nenadmašni osječki i hrvatski glazbeni velikan Krunoslav Kićo Slabinac dobio je zasluženo priznanje velikim memorijalnim koncertom u areni Gradski vrt u Osijeku

by Ante R.
koncert u čast Kiće Slabinca, fotografija

Nenadmašni osječki i hrvatski glazbeni velikan Krunoslav Kićo Slabinac dobio je zasluženo priznanje velikim memorijalnim koncertom u areni Gradski vrt u Osijeku uoči treće godišnjice svog preranog odlaska u petak 10. studenog 2023. godine.

Negdje je u zvijezdama bilo zapisano kako mora proći 12 godina od koncerta “Inati se Slavonjio” 02. lipnja 2011. u osječkom Gradskom vrtu, za 50. godišnjicu Kićine karijere, kako bi se povijest ponovila i isti prostor oplemenilo prelijepim zvucima Kićinih uspješnica, koje uvijek izazivaju najtoplije emocije radosti, prvih ljubavi, rastanaka do iskrenog domoljublja i ponosa pripadnosti slavonskoj i hrvatskoj kulturi i tradiciji.

Organizator Koncert agencija i HGU-Hrvatska glazbena unija Podružnica Osijek uz respektabilan trud okupila je veliki broj vrhunskih glazbenika na impresivnoj pozornici sa dva orkestra zabavni / rock & roll bend Željka Nikolina i Drage Labana te Tamburaškog orkestra”Batorek” u kojem je bio Kićin prijatelj iz “Dinamita” Antun Nikolić Tuca te su priredili vrhunski glazbeni događaj. Na pozornici su se smjenjivali brojni pjevači izvodeći Kićine hitove: Goran Bošković, Berislav Crnković Bero, Igor Delač, Ivan Štivić, Željko Ergotić, Šima Jovanovac, Vlatka Kopić Tena, Zoran Kuna, Željko Lončarić Žec, Marta Nikolin, Darko Ergotić i Stjepan Jeršek Štef.

fotografija publike na memorijalnom koncertu u časti Kići Slabincu, u osječkom Gradskom Vrtu

Koncert u čast Kići SlabincuFoto zlatko dernaj HG

Vrhunac glazbene večeri svakako je bio emotivno izvođenje pjesme “Otiš’o je s mirisima jutra” Željka Ergotića i “Inati se Slavonijo” Stjepana Jeršeka Štefa. Finale koncerta uz “Svatovac” HKUD “Osijek 1862” te “Bećarac i “Slavonijo ja sam tvoje dijete” sa svim izvođačima na pozornici oduševio je i podigao na noge nazočne. Voditeljski par Miroslav Čabraja i Uršula Tolj svojom elegancijom i šarmom podsjetili su još jednom kako je Osijek nekada bio izvorište i prijestolnica hrvatske mode.

Nezaboravnu glazbenu večer snimala je tvrtka Paradigma i tonski Studio Nikolin pa se veselimo i audiovizualnom zapisu. Glazbenom događaju za pamćenje nazočilo je više od dvije tisuće Kićinih obožavatelja, legendarni osječki ratni reporter Žarko Plevnik, predsjednik GV Tihomir Florijančić, obitelj Slabinac sinovi Pavao i Ivan,… te brojne televizijske ekipe i novinari pisanih i elektroničkih medija.

Osijek i osječani, pravi essekeri i u najvećem dijelu oni koji su u svom gradu bili kada je patio i gorio dostojanstveno su podržali veliki koncert u spomen na svog omiljenog pjevača, skladatelja. aranžera, rokera, bećara, legu i zabavljača Krunoslava Kiću Slabinca, koji je neizmjernom ostavštinom trajno označio i zadužio Osijek i Slavoniju.

Dugo u kišnoj noći još su nam odzvanjali stihovi Kićine pjesme posvećene rodnom Osijeku i Slavoniji:

“Od rođenja u srcu te nosim
Slavonac sam, s tobom se ponosim
uvijek k’ tebi moje misli lete
Slavonijo, ja sam tvoje dijete.”

Legendarni glazbenik kojemu je Bog dao anđeoski glas i srce od zlata zauvijek će biti najvažniji i najprepoznatljiviji brand Osijeka i Slavonije te se iznimno radujemo imenovanju novog hrama glazbe u Osijeku imenom “Koncertna dvorana Krunoslava Kiće Slabinca”, što je osječki glazbeni velikan itekako zaslužio svojim ogromnim doprinosom hrvatskoj glazbenoj kulturi.