Home Izdvojeno NEW WAY Unatoč aferama i kritikama na račun Vlade zbog epidemije, oporbene stranke HDZ-u ne mogu ništa. Zašto? ‘Zato jer ih birači ne doživljavaju ozbiljno!‘

NEW WAY Unatoč aferama i kritikama na račun Vlade zbog epidemije, oporbene stranke HDZ-u ne mogu ništa. Zašto? ‘Zato jer ih birači ne doživljavaju ozbiljno!‘

by Ante R.

HDZ je i dalje uvjerljivo prvi.

Galopirajućoj epidemiji, sve većem broju mrtvih i gospodarstvu na aparatima usprkos, vladajuća stranka i dalje je nedodirljiv. Premoćno vodi i dominira u istraživanjima javnog mnijenja.

U onom posljednjem Crobarometru agencije IPSOS Puls HDZ uživa potporu 31,5 posto birača. Istovremeno, drugoplasirani SDP skoro pa je dvostruko slabiji, Socijaldemokrate, koji su nedavno izabrali novo vodstvo i krenuli u svoju konsolidaciju, u ovom trenutku podržava 17,6 posto birača. Za poziciju treće stranke u zemlji bore se tri političke opcije. Sve tri s jednoznamenkastom potporom: Domovinski pokret Miroslava Škore ima 7,5 posto, Most 7,4, a Možemo 6,5 posto. Nitko od njih nije ni blizu da ugrozi primat HDZ-a na političkoj sceni, piše Slobodna Dalmacija.

Gdje leži tajna takvog uspjeha?

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić smatra da na takvu dominaciju utječe nekoliko faktora.

– Prije svega, opoziciju građani uopće ne doživljavaju ozbiljno. U Saboru je na dnevnom redu interpelacija u kojoj se na meti kritika našao ministar Tomislav Ćorić, no nijedan se oporbeni zastupnik nije potrudio pročitati dokumente i u njima naći razlog za opoziv. Nego samo ponavljaju fraze koji su pročitali u novinama -navodi Ankica Mamić. Čitavu oporbu obilježava hrpa netočnosti. Oni ne rade svoj posao, a saborske rasprave svode na osobna prepucavanja, ne na sučeljavanje argumenata. U takvim okolnostima, poručuje ona, profitira HDZ.

No, upozorava naša sugovornica, i oni mogu bolje.

-Da u HDZ-u nešto rade, uz ovakvu opoziciju oni bi rasli. Ne bi im rejting iz mjeseca u mjesec stajao praktički u mjestu – upozorava ona. IZ rezultata Crobarometrovog istraživanja može se iščitati nekoliko zaključaka: građani u velikoj krizi nikom ne vjeruju, nema velikih oscilacija među strankama, i svi birači ostaju u svojim bazenima.

– Što se tiče SDP-a, tu treba odati priznanje Bernardićevim ljudima. Nitko od njih javno ne difamira novog predsjednika, a sjetimo se što su upravo SDP-ovi zastupnici radili Bernardiću kada je bio predsjednik. Grbina nitko ne „razvaljuje“. No kada u takvim uvjetima ne dođe do rasta, onda je jasno da SDP još uvijek nema ni politiku ni ideju – zaključuje Ankica Mamić.

Stručnjak za politički marketing Gordan Turković smatra pak da će tek iduća istraživanja pokazati stvarno stanje stvari. Ovakav rejting HDZ-a još je uvijek odraz ljetnih mjeseci i kakve takve sezone. Sada se situacija pogoršala i slijedeće će istraživanje, uvjeren je Turković, pokazati hoće li nakon najnovijih mjera HDZ početi padati.

-Već su parlamentarni izbori održani u vrijeme koronakrize pokazali da Hrvati preferiraju stabilnost. To i je najčešće tako u velikim krizama. Birači idu na ono što poznaju, i manje su skloni glasati za promjene. To se razmišljanje vjerojatno prelijeva i na ovu situaciju – ocjenjuje Turković. Mediji su, podsjeća on, puni tema o neslavnim rekordima u epidemiji, sve većem broju mrtvih i raspadu sustava u bolnicama.

-U toj sveopćoj psihozi ljudi se očito hvataju za ono što im je što im je poznato. S druge strane, ni oporba nije na visini zadatka. SDP se dugo bavio sobom. Osim toga, u inflaciji vijest vezanih uz virus, pitanje je koliko uopće birači i prate Sabor. Sada je svima u glavi samo gola egzistencija, i želja da pobjegnu od zaraze – zaključuje Turković.

To su sve elementi koji u ovome trenutku HDZ-u idu u prilog. I iz koji zapravo i vuče rejting koji je u ova krizna vremena zapravo – fenomenalan.