Home Izdvojeno Nova Sjeverna Koreja? Rusija optužuje zapadne medije da sustavno šire neprecizne informacije o ratu u Ukrajini

Nova Sjeverna Koreja? Rusija optužuje zapadne medije da sustavno šire neprecizne informacije o ratu u Ukrajini

by Kristina B

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je objavilo da će zabraniti niz medija iz Europske unije, u odgovoru na zabranu rada ruskih medijskih kuća u Europi.

Europska unija je u svibnju objavila da zaustavlja rad četiriju „propagandnih mreža povezanih s Kremljom”, oduzevši im pravo na emitiranje i distribuciju na njenom teritoriju. Zabrana se odnosila na Voice of Europe, novinsku agenciju RIA te novine Izvestia i Rosijskaja Gazeta.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova uzvratilo je u utorak, objavivši listu 81 medijskih kuća iz 25 članica Europske unije čiji će rad i emitiranje sad biti zabranjeni u Rusiji. Mnistarstvo optužuje zapadne medije da „sustavno raspačavaju neprecizne informacije” o ruskoj „specijalnoj vojnoj operaciji” u Ukrajini.

Ured EPPO-a podigao optužnicu protiv troje hrvatskih državljana i jednog trgovačkog društva

Među zabranjenim medijima su francuska novinska agencija France Presse, austrijska televizija ORF, irska televizija RTE i španjolska novinska agencija EFE i paneuropski Politico. Na listi nema hrvatskih medija.

„Ruska Federacija je više puta na raznim razinama upozorila da politički motivirano uznemiravanje ruskih novinara i neopravdane zabrane ruskih medija unutar EU-a neće proći bez odgovora”, stoji u priopćenju ministarstva. „Usprkos tome, Bruxelles i prijestolnice država članica odlučile su se na put eskalacije, primoravši Moskvu da usvoji recipročne i proporcionalne protumjere”, dodaje se u priopćenju. (Hina)