Home Izdvojeno Objavljena prva fotografija hrvatskog Rafalea u letu

Objavljena prva fotografija hrvatskog Rafalea u letu

by Ante R.

Zagreb je 2021. godine potpisao ugovor o nabavi desetak Rafalea iz zaliha francuskog ratnog zrakoplovstva kako bi zamijenili Mikoyan MiG-21 iz sovjetske ere. Dobit će 10 primjeraka modela C s jednim sjedalom i dva B modela.

Portal Flight Global objavio je sada prvu fotografiju hrvatskog Rafala u letu. Na slici se vidi da zrakoplov ima hrvatski grb.
Zrakoplovi su stari su oko 14 godina, ali imaju preostali radni vijek od otprilike 3800 sati leta svaki.

Prva grupa od 12 pilota hrvatskog ratnog zrakoplovstva započela je obuku za upravljanje tim tipom u Saint-Dizieru ranije ove godine. Francuska će osigurati obuku za oko 80 Hrvata u razdoblju od otprilike 18 mjeseci.

Prve isporuke zrakoplova očekuju se krajem ove godine, s tim da bi osam Rafala trebalo stići u Hrvatsku tijekom 2024., a ostatak bi trebao uslijediti početkom 2025.
U ožujku 2022. Rafalei su preletjeli nad Hrvatskom u sklopu bilateralne aktivnosti s francuskom ratnom mornaricom. Ministarstvo obrane tada je građane zamolilo za strpljenje i razumijevanje zbog pojačane buke, a predsjednik Zoran Milanović je nakon toga strogo zabranio preletavanje vojnih zrakoplova iznad Zagreba i svih drugih gradova u Hrvatskoj, prenosi Dnevnik.hr.