Home Izdvojeno Opet bez sastanka Vučića i Kurtija: Kurti traži izručenje Milana Radoičića i njegove paravojne skupine kosovskim vlastima

Opet bez sastanka Vučića i Kurtija: Kurti traži izručenje Milana Radoičića i njegove paravojne skupine kosovskim vlastima

by Kristina B

Pregovori na najvišoj razini u Bruxellesu nisu održani nakon što se kosovski premijer Albin Kurti odbio pridružiti sastanku jer se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije složio s njegovim preduvjetima, rekao je visoki predstavnik EU-a Josep Borrell, a izvještava Balkan Insight.

Visoki predstavnik EU-a Josep Borrell objavio je u srijedu navečer da “nije bilo trilateralnog sastanka” između njega, kosovskog premijera Albina Kurtija i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Bruxellesu – još jedan neuspjeli pokušaj da se krene naprijed s dijalogom Prištine i Beograda uz posredovanje EU, kao i s provedbom prethodnih dogovora.

“Puno smo napravili, mnogi problemi su riješeni, ali proces normalizacije može ići samo onoliko brzo koliko stranke žele. Moraju se normalizirati stvari među njima, a ne s nama”, rekao je Borrell medijima.

Sjećanje na 765 preminula i 21 nestalog policajca: Obljetnica oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području

Napomenuo je da je neuspjeli sastanak uslijedio više od godinu dana nakon takozvanog Ohridskog sporazuma o normalizaciji odnosa i aneksa koji je trebao pokrenuti njegovu provedbu.

Borrell je tvrdio da je Kurti odbio trilateralni sastanak jer Srbija nije željela ispuniti uvjete Kosova, objašnjavajući da su strane “ostale udaljene” oko glavnih pitanja normalizacije i provedbe.

Borrell je objasnio da je Kurti iznio tri uvjeta: “Formalizacija temeljnih sporazuma koje bi potpisali dotični šefovi; povlačenje pisma rezerve bivše premijerke Srbije od 13. prosinca 2023.; i izručenje Milana Radoičića i njegove paravojne skupine kosovskim vlastima.”

Radoičić je priznao da je predvodio skupinu naoružanih Srba koji su sudjelovali u sukobima s kosovskom policijom u selu Banjska na sjeveru Kosova u rujnu 2023. Ubijeni su policajac i tri Srbina. Radoičić je pod istragom za šverc oružja u Srbiji, ali je i dalje na slobodi.

Incident je naglasio neuspjeh pregovora pod vodstvom EU za rješavanje ukorijenjenih neprijateljstava između Srbije i Kosova.

“Srbija nije bila spremna ispuniti uvjete Kosova, pozivajući se na ustavna ograničenja”, rekao je Borrell.

Vučić je nakon sastanka rekao da do trilateralnog sastanka nije došlo jer Kurti “nije bio spreman” za susret s njim. Vučić je rekao da se svi Kurtijevi zahtjevi svode na zahtjev za srpskim priznanjem Kosova, čemu se Beograd oštro protivi.

“Sada su iznijeli još neke zahtjeve, ali u biti to je priznanje, sve se svodi na to, vrti se u krug – [oni žele] de jure priznanje”, rekao je Vučić medijima. Nije dalje komentirao nijedan Kurtijev konkretan zahtjev.

Ovo je bio drugi put da je predložen sastanak čelnika Kosova i Srbije nakon napada u Banjskoj.

U listopadu 2023. čelnici triju najvećih država EU-a, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i talijanska premijerka Giorgia Meloni, pokušali su ih uvjeriti na provedbu sporazuma o normalizaciji odnosa i osnivanju Vijeća općina s većinskim srpskim stanovništvom, ali nisu uspjeli.

Nekoliko dana prije napada na Banjsku dvojica čelnika imala su zajedničke sastanke s Borellom i predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, ali bez rezultata.

Sljedećeg dana Borrell ih je u priopćenju za javnost pozvao da se “sudjeluju konstruktivno i u dobroj vjeri”, te da provedu dogovore koje su prethodno sklopili ili riskiraju gubitak “mogućnosti za napredak na svojim europskim putovima”.

 

You may also like