Home Izdvojeno Opsadno stanje u Slavoniji, u klopku uhvatili 19.402 komarca

Opsadno stanje u Slavoniji, u klopku uhvatili 19.402 komarca

by Ante R.

Sveobuhvatni adulticidni tretmani suzbijanja komaraca sa zemlje počeli su petak navečer i nastavljaju se u iduća dva dana, u subotu i nedjelju, u večernjim satima, na urbanom i prigradskom području Osijeka, izvijestio je u petak zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin.

– Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije izdao je 13 novih preporuka za petak, subotu i nedjelju na području cijeloga grada Osijeka. Tretmani će se provesti u večernjim satima, za što će biti utrošeno 35.000 eura. S današnjim je danom izdano ukupno 98 preporuka, te je od ukupnog financijskog potencijala od 1,912 milijuna eura s ovim posljednjim iznosom utrošeno 883.000 eura – rekao je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Od tog je iznosa u proračunu Grada Osijeka osigurano 1,6 milijuna eura, od čega su 800.000 eura sredstva Grada Osijeka, 600.000 sredstva Vlade Republike Hrvatske i 200.000 eura Osječko-baranjske županije. Zamjenik gradonačelnika Vulin kazao je i kako je učinkovitost tretmana provedenih protekloga vikenda bila relativno visoka, od 77 do 99 posto, a osvrnuo se i na brojnost komaraca prije tretmana.

– Josipovac je, naprimjer, bio na čak 19.000 jedinki, a nakon tretmana brojnost je smanjena na 1909, dakle na deset posto toga broja. Sada je ponovno na 5385 jedinki, jer traje takozvani ulet komaraca s močvarnih, poplavnih područja – objasnio je i ocijenio kako će novi tretmani biti dovoljno učinkoviti.

Poručio je kako se monitoring na terenu nastavlja te da će sve raspoložive snage, uključujući i avione, biti angažirane ako bude novih uleta komaraca s poplavnih područja.

Vulin je dodao da je učinkovitost posljednjih tretmana na dvjema lokacijama bila jednaka nuli. Riječ je o prigradskom naselju Klisa i vikend-naselju Karašica. Ponavljanje tretmana na spomenutim lokacijama ne ide ponovno na teret Grada Osijeka, nego na teret izvođača koji je obavljao adulticidni tretman jer je tako dogovoreno ugovorom između naručitelja i izvođača radova i za ovogodišnju sezonu borbe protiv letećih krvopija.

Kada se govori o ukupno raspoloživom iznosu za tretiranje, valja reći da sa svojim sredstvima dijelom sudjeluju i općine koje su uključenene u “antikomarčevski kartel”, a riječ je o općinama s čijeg područja prema Osijeku migriraju rojevi komaraca. U sporazum o zajedničkoj borbi, točnije, premještanju linije obrane Osijeka od komaraca izvan granica grada, uključene su i općine Bilje, Erdut, Petrijevci i Darda, piše Glas Slavonije.

You may also like