Home Izdvojeno OTVARA LI SE PRILIKA ZA PLENKOVIĆA? Europa iščekuje 28. lipnja, dan odluke za formiranje njene “vlade”, ulaze li konzervativci unutra, tko ispada?

OTVARA LI SE PRILIKA ZA PLENKOVIĆA? Europa iščekuje 28. lipnja, dan odluke za formiranje njene “vlade”, ulaze li konzervativci unutra, tko ispada?

by Ante R.

Kako piše Financial Times, a prenosi Jutarnji list, 28. lipnja moglo bi doći do tektonskih poremećaja u upravljanu Europskom unijom. EU bi se prvi put u 40 godina mogla naći u situaciji da vladajuća većina ne dolazi iz redova najjačih postizbornih opcija. Nakon što su postali treća snaga u Europi konzervativci na čelu s Giorgia Meloni kreću u veliku ofenzivu.

Politička grupacija Europski konzervativci i reformisti (ECR) kojoj, po novome, pripada i hrvatski europarlamentarac Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta, trenutačno broji 83 mandata, čime je zauzela treće mjesto po snazi u novom sazivu Europskog parlamenta, prešišavši liberale iz Obnovimo Europu u čijim je redovima tek 80 zastupnika.

Ako liberali do 4. srpnja ne podebljaju veličinu svoje grupacije sličnim postizbornim pretrčavanjima, Europski parlament bi se prvi put u četiri desetljeća mogao naći u situaciji da tri najveće grupacije ne pripadaju političkom centru, čime bi se mogao uzurpirati trijumvirat koji je bio ključan za podjelu ključnih fotelja u EU, piše FT. Naime, rošadom omjera snaga suštinski bi se protresla hijerarhija na čijim je temeljima dogovoren još neusvojeni kadrovski paket (Von der Leyen, Metsola, Costa i Kallas) jer bi konzervativci mogli tražiti svoj dio kolača.

Također, talijanska bi premijerka mogla inzistirati na tome da na neku od ključnih pozicija postavi i svog sunarodnjaka, uz argument kako su EU izbori 9. lipnja dokazali da je njezina vlada “jedna od najstabilnijih na kontinentu”. Europski konzervativci pod svojim okriljem imaju poljsku stranku Pravo i pravda, Švedske demokrate, flamanske N-Va te ODS češkog premijera Petra Fiale. No toj grupaciji ipak neće pripadati Orbánov Fidesz, koji nakon izbacivanja, tj. povlačenja iz grupacije europskih pučana u ožujku 2021., aktivno traži nove suradnike bez čije podrške neće moći maksimizirati svoj utjecaj tijekom narednih pet godina u EU.

Još je u ponedjeljak iscurila informacija da je do sastanka Meloni, Orbána i bivšeg poljskog premijera Mateusza Morawieckog došlo, no nedugo nakon susreta talijanska je premijerka, trenutačno najmoćnija državnica u toj grupaciji, za domaći dnevnik Corriere della Serra izjavila da suradnje s mađarskim kolegom ipak neće biti. Najvećom preprekom eventualnoj suradnji ispostavila se Orbánova otvorena rusofilija, koja osim izuzetno proukrajinski nastrojenim Poljacima i Česima smeta i talijanskoj premijerki, koja se ispostavila jednom od odanijih saveznica Kijevu.

Zanimljivo, nedugo nakon bombastičnog javnog odbijanca talijanske premijerke, vođa parlamentarne većine Fidesza Mate Kocsis za domaće je medije izjavio da “moja stranka ionako nikada nije ni željela ni mogla pripadati istoj grupaciji kao rumunjski AUR, poznat po ekstremnim antimađarskih stavova”.

Ivan Pokupec o hajki na Dalića: Toleriralo bi se i Daliću da je ateist i jugonostalgičar. Onda bi bio “inkluzivan”, “tolerantan”, “svjetski čovjek”. A njegove medalje bi bile dokaz znanja, stručnosti, profesionalizma…

Stranka mađarskog premijera na stolu trenutačno ima tri raspoložive opcije; ostati nesvrstana u novom sazivu Parlamenta, što nije zahvalno rješenje jer bez logističke podrške veće političke grupacije ne može kapitalizirati svoj utjecaj u pogledu ključnih legislativnih inicijativa; pridružiti se još desnijoj grupaciji Identitet i demokracija, u kojoj je Marine Le Pen; ili s iz potonje izbačenom Alternativom za Njemačku formirati zasebnu prorusku političku obitelj, prenosi Jutarnji.

You may also like