Home Izdvojeno OTVOREN PUT PLENKOVIĆU? Njemački javni tužitelj pokrenuo istragu protiv Ursule von der Leyen

OTVOREN PUT PLENKOVIĆU? Njemački javni tužitelj pokrenuo istragu protiv Ursule von der Leyen

by Ante R.

Pod pritiskom medija, javno tužiteljstvo Mönchengladbacha potvrdilo je vijest u ekskluzivnom izvješću za Junge Freiheit. To dolazi nakon objave početkom travnja da Europski javni tužitelj (EPPO) pokreće istragu zbog optužbi za korupciju i uništavanje dokaza.

Skandal ”Pfizergate” traje od početka 2022. godine kada je otkriveno da je von der Leyen privatno dogovorila farmaceutski ugovor vrijedan oko 35 milijardi eura (službena brojka nikada nije objavljena) putem SMS poruka s izvršnim direktorom Pfizera Albertom Bourlom. Nakon toga je tvrdila da je sve poruke izbrisala iz ”sigurnosnih razloga”.

Ozbiljna pitanja sukoba interesa pojavila su se kada je otkriveno da je njezin suprug, Heiko von der Leyen, bio na čelu američke biotehnološke tvrtke Orgenesis. Ta je tvrtka surađivala s Pfizerom na razvoju i testiranju mRNA komponente cjepiva, što je dovelo u pitanje njezinu nepristranost u tom slučaju, piše European Conservative.

Njemačka istraga započela je tek nakon upornog inzistiranja konzultanta za menadžment i poduzetnika Michaela Immela. On je zajedno s drugima podnio kaznenu prijavu protiv čelnice Europske komisije u svibnju 2023. godine.

Međutim, ova je prijava prvotno bila odbijena od strane javnog tužiteljstva u Mönchengladbachu. Immel je tražio poništenje te odluke od strane javnog tužiteljstva u Düsseldorfu, gdje je njegova žalba bila uspješna. Nakon toga su vlasti u Mönchengladbachu morale pokrenuti istragu.

Bez obzira na to kako će von der Leyen proći na pravnom planu, situacija za nju izgleda sve lošije. Brzo se približavaju izbori za Europski parlament 9. lipnja, na kojima se očekuje znatan rast suverenističkog parlamentarnog kontingenta, što bi moglo potkopati njezine ambicije za povratak na mjesto predsjednice Europske komisije.

Tko koga drži u škripu, HDZ Domovinski pokret ili obrnuto?

Ovo nije prvi skandal von der Leyen. U ožujku 2016. preživjela je formalnu istragu Medicinskog fakulteta u Hannoveru, pokrenutu nakon otkrića da je više od 40% stranica u njezinoj doktorskoj disertaciji bilo plagirano, prenosi European Conservative. 

Želi li Plenković u Buxelles? “On je zainteresiran da što prije ode iz ove žabokrečine”

You may also like