Home Izdvojeno Plenković: Ja sam jedan od utjecajnijih članova Europskog vijeća

Plenković: Ja sam jedan od utjecajnijih članova Europskog vijeća

by Ante R.
Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu u Hrvatskom saboru, prilikom predstavljanja izvješća o održanim sastancima Europskog vijeća od travnja do listopada, kako je jedan od najiskusnijih i utjecajnijih članova Europskog vijeća.

“Imate predsjednika vlade koji je jedan od iskusnijih, a neću reći previše, jedan od utjecajnijih članova Europskog vijeća”, poručio je premijer Andrej Plenković polemizirajući sa zastupnicom Centra Dalijom Orešković. Naglasio je kako su duže od njega u Europskom vijeću jedino mađarski premijer Viktor Orban i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis.

Plenković je zastupnicima kazao kako se na sastancima Europskog vijeća raspravljalo o ruskoj agresiji na Ukrajinu, ratu Izraela i Hamasa, nezakonitim migracijama, perspektivi proširenja EU-a, Višegodišnjem financijskom okviru itd. Trenutno oko Europske unije postoji “gorući prsten” u koji spadaju spomenuti ratovi, velika nestabilnost u dijelovima Afrike i problemi povezani s nezakonitim migracijama, smatra Plenković.
Plenković je ponovio kako vlada inzistira na tome da se granica čuva “našim sposobnostima” te da je ključno pitanje nezakonitih migracija riješiti na izvoru.

“Što je više ratova, nestabilnosti, propalih država, klimatskih promjena i nefunkcionalnih država, imat ćemo nažalost intenzivnije pravce nezakonitih migracija”, kazao je Plenković. Hrvatski se premijer ponovno osvrnuo na glasanje Hrvatske protiv rezolucije UN-a kojom se traži humanitarno primirje u Gazi, ali se ne spominje osuda terorističkog napada Hamasa na Izrael. Poručio je kako se ne spominje teroristički napad Hamasa iako je riječ o “temeljnom događaju” koji je pokrenuo trenutni rat, što podsjeća na rezolucije za vrijeme Domovinskog rata kada je Hrvatska „doživljavala rezolucije u kojima se nije htjelo priznati tko je tko”.

Stoga je stvar “principa” i hrvatskog iskustva biti protiv takve rezolucije, istaknuo je hrvatski premijer. “Najgore je biti suzdržan. Mi smo imali dilemu ili biti za ili biti protiv. Suzdržan biti po ovakvoj stvari je najgore”, kazao je Plenković. – Hina

You may also like