Home Izdvojeno Plenković o plakatu za Vukovar: “Dobra je odluka Vijeća da se napravi drugi plakat”

Plenković o plakatu za Vukovar: “Dobra je odluka Vijeća da se napravi drugi plakat”

by Ante R.
Andrej Plenković 2023

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sudjeluje na Spomendanu Svetog Huberta, zaštitnika lovaca i lovstva, u Bjelovaru.

“22 hrvatska državljana koja su htjela, napustila su Pojas Gaze”, rekao je Andrej Plenković i zahvalio svima koji su sudjelovali u postupku. “Tijekom dana bit će postupak povratka. Ne znamo je li netko poginuo, te se informacije još provjeravaju”, dodao je o neslužbenoj informaciji da je poginuo jedan Hrvat.

“Nije mi jasno to s kolonom”
Upitan o plakatu za Dan sjećanja u Vukovaru rekao je:
“Vlada je predložila Saboru 18. 11. kao Dan sjećanja na Vukovar. Nije mi jasno po kojoj političkoj logici nakon niza godina dobre suradnje, najednom iz optike gradonačelnika Vukovara koji je do jučer bio u HDZ-a, sad je Tomo Medved ukrao kolonu Vukovarcima. Nije mi to jasno. Penava je s druge strane pokazao veliko nepoštovanje prema državi jer je poslao pismo Medvedu, a nije došao na sastanak Vijeća za domovinski pijetet. Jesu li oni nedostojni njegovog društva? Poruku šalje ministru, to je neprimjereno i ne mogu to drugačije nazvati nego politizacijom Dana sjećanja i Vukovara kao simbola. 18. studenog je iznad bilo koga. Dobra je odluka Vijeća da se napravi drugi plakat, da je Vukovar grad posebnog pijeteta. Ne znam zašto se to sad mijenja.” Svatko je u kolonu dobrodošao, dodao je odgovarajući na pitanje hoće li ove godine s njima u Vukovaru biti i Zoran Milanović.

Mario Radić: Kad već rade novi plakat neka na njemu budu Vojislav Stanimirović i Milorad Pupovac, onda ćemo imati njihov i naš plakat

O inflaciji
Govoreći o inflaciji Plenković je istaknuo: “Pokazatelji su odlični, imat ćemo minimalan deficit, smanjenje udjela javnog duga u BDP-u. Još nam treba mali korak za zonu investicijsko-kreditnog rejtinga. Realan je rast plaća veći nego realan rast inflacije. Imamo puno pozitivnih okolnosti. Dizel će ići malo dolje, benzin će ostati isti na sjednici Vlade u ponedjeljak.”
Na kraju je rekao da je grčki premijer najavio pozitivne odluke u skorije vrijeme, ne precizirajući detalje, piše N1.