Home Izdvojeno Plenković: Penava nema nikakvo pravo privatizirati Vukovar ni Dan sjećanja

Plenković: Penava nema nikakvo pravo privatizirati Vukovar ni Dan sjećanja

by Ante R.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na sjednici Europskog vijeća, nakon koje je razgovarao s novinarima. Prema Plenkovićevim riječima, postignut je dogovor o svim bitnim temama.

Zapadni Balkan je spomenut tijekom sastanka, kaže hrvatski premijer i dodaje da se snažno založio za BiH, kao što je i rekao u Sarjaevu prošli tjedan. “Smatramo da u BiH treba napraviti iskorak i donijeti zakone koji su definirani. Smatramo da BiH mora ući u europski vlak i proces pregovora koji olakšava unutarnju reformsku agendu”, rekao je.

Europski lideri razočarani su jer nije došlo do konsenzusa Beograda i Prištine oko pitanja sjevernog Kosova i ZSO-a. “Oni imaju dojam da je i jedna i druga strana prihvatila sadržaj tih odredbi, ali kako je tu ključno pitanje priznanja, čim se to negdje pojavio, sve zastaje”, kaže. Problem je, kaže Plenkoivć, u tome što KOsovo želi biti priznato, a Srbija ne želi priznati Kosovo. “Imate još pet članica EU-a koje nisu priznale Kosovo”, kaže Plenković objašnjvajući da neki nisu priznali Kosovo iz svojih razloga, koji možda i nisu vezani za Srbiju i Kosovo. “Šteta je da smo umjesto normalizacije vidjeli novu eskalaciju prije par tjedana u Banjskoj”, kaže.

Na pitanje o službenom plakatu obilježavanja obljetnice Vukovara, kojim dominira slovo U, Plenković kaže: “Ja sam prije svega se bavio drugim temama, ali vidim da je većina to komentirala. Stvari su jasne. Ovo je nešto što je radio Grad bez konzultacija s bilo kime, s Ministarstvo branitelja, ikime. Tijelo koje će se ovim formalno baviti se sastaje sljedeći tjedan. Ovo što smo danas vidjeli je isključivo odgovornost Penave i Grada, ali on nema nikakvog pravo privatizirati Grad ni Dan sjećanja. Država, Vlada i svi koji su uključeni će sudjelovati će izraditi i sudjelovati u programu, Vlada i financira događaj”, kaže.

“Ne znam što planiraju, ali očito je da planiraju nešto. … Prema ovom što oni govore, tamo ne bi trebao doći nitko osim onih koje oni pozovu. U političkom smislu postoje ljudi koji nisu za koheziju, nisu za uključivost. … Potpredsjednik Medved će danas reći što se radi na službenom dijelu”, kaže premijer na pitanje postoji li mogućnost da i ove godine gledamo dvije kolone u Vukovaru.

Plenković kaže da je rasprava o migracijama bila vrlo kratka, da se zaključilo samo da je zbog tekućih događaja došlo do intenziviranja određenih ruta i da treba nastaviti s aktivnostima kao i dosad.

S grčkim liderom je, kaže, razgovarao o hrvatskim navijačima i današnji je razgovor bio vrlo konstruktivan te narednih dana očekuje pomake kojima će biti zadovoljne obitelji hrvatskih državljana koji se nalaze u grčkim zatvorima, piše N1.