Home Izdvojeno POČEO RAT U UKRAJINI Ruske trupe krenule prema Harkivu, amfibije ispred Odesse, Eksplozije kod Kijeva

POČEO RAT U UKRAJINI Ruske trupe krenule prema Harkivu, amfibije ispred Odesse, Eksplozije kod Kijeva

by Ante R.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu u punom razmjeru, rekao je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u tvitu u četvrtak.

Interfax Ukrajina izvijestio je o raketnim napadima na vojne objekte diljem Ukrajine i da su se ruske trupe iskrcale u južnim lučkim gradovima Odesi i Mariupolju. Također je izvijestio osoblje i putnike koji evakuiraju kijevsku zračnu luku Borispilj.

“Putin je upravo pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu. Mirni ukrajinski gradovi su pod udarima”, rekao je Kuleba.

“Ovo je agresija. Ukrajina će se braniti i pobijedit će. Svijet može i mora zaustaviti Putina. Vrijeme je za djelovanje.” – Hina

 

 

– Vladimir Putin je u 4 ujutro objavio da ruska vojska započinje specijalnu operaciju u Ukrajini

– Ruski tenkovi prošli su granicu na istoku zemlje, a očekuje se da će to napraviti i na sjeveru

– Diljem ukrajinskih gradova odjekuju eksplozije, mete su vojni objekti i zračne luke

– U Kijevu je zavladala opća panika, mnogi pokušavaju pobjeći iz grada

7:14 – CNN je objavio snimku trenutka kada su ruski tenkovi prošli ukrajinsku granicu

 7:03 Na Twitteru se dijele snimke građana kako napuštaju Kijev. Među njima je i Ruslan Stefančuk, šef ukrajinskog parlamenta, snimljen je kako u velikom automobilu sa svojom obitelji napušta glavni grad.

7.00 Sve je više više izvještaja koji otkrivaju da se i ruske trupe u Bjelorusiji pridružuju napadu na Ukrajinu, što znači da kreće i ofenziva sa sjevera

6:53 Kijevom odjekuju sirene koje upozoravaju na zračne napade, a građani, čini se, pokušavaju pobjeći iz grada. The Guardian izvještava o velikim gužvama na izlazu iz Kijeva u četvrtak ujutro. Uplašeni građani su nakrcali automobile i bježe od rata, a gužve su i pred bankomatima te na benzinskim crpkama.


6.52 – Ukrajinska vojska poslala je priopćenje u kojem stoji da u ovim trenucima počinje intenzivno grantiranje dijelova istoka zemlje koje sum pod kontrolom Kijeva. Također su naveli da su cilj ruskih raketa bile zračne luke diljem zemlje, a napadnut je Borispolj kod Kijeva.

– Ukrajinske snage uzvraćaju ruskim zračnim snagama. Također, želimo demantirati da je došlo do iskrcavanja ruskih trupa kod Odesse – stoji u priopćenju.

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin ovlastio je vojsku za specijalnu vojnu operaciju u Donbasu u Ukrajini, prenose svjetske agencije.

Putin je u govoru emitiranom na ruskim medijima objavio da Rusija ne planira okupirati Ukrajinu.

– Donio sam odluku o provođenju specijalne vojne operacije. Njezin cilj je zaštita ljudi koji su osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima. I stoga ćemo pokušati demilitarizirati i denacificirati Ukrajinu. I također ćemo privesti pravdi one koji su počinili brojne krvave zločine nad civilima, uključujući građane Ruske Federacije, rekao je Putin na početku svog obraćanja.

– S uvažavanjem se odnosimo prema svim novonastalim zemljama nakon raspada SSSR-a. Primjer za to je naša pomoć Kazahstanu. Rusija ne može živjeti uz stalnu prijetnju koja dolazi s teritorija Ukrajine. Nije nam ostavljena nijedna mogućnost da zaštitimo svoj narod, osim ove koju danas koristimo.

Rusija gađa ukrajinsku vojnu infrastrukturu, protuzračnu obranu i zračne snage visoko preciznim oružjem i ne napada ukrajinske gradove, objavila je u četvrtak ruska novinska agencija RIA citirajući rusko ministarstvo obrane.

Dopisnik The Guardiana iz Ukrajine javlja da eksplozije odjekuju u sljedećim gradovima: Kijev, Harkiv, Mariupol, Dnipro, Odesa, Slov”jans’k i Kramatorsk.

Kijev je rekao da je Moskva pokrenula sveobuhvatni napad na Ukrajinu, s vojnim zapovjednim centrima u brojnim gradovima pogođenim projektilima.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu u punom razmjeru, rekao je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru u četvrtak.

Interfax Ukrajina izvijestio je o raketnim napadima na vojne objekte diljem Ukrajine i da su se ruske trupe iskrcale u južnim lučkim gradovima Odesi i Mariupolju. Također je izvijestio osoblje i putnike koji evakuiraju kijevsku zračnu luku Borispilj.

“Putin je upravo pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu. Mirni ukrajinski gradovi su pod udarima”, rekao je Kuleba.

“Ovo je agresija. Ukrajina će se braniti i pobijedit će. Svijet može i mora zaustaviti Putina. Vrijeme je za djelovanje.”

Predsjednik SAD-a Joe Biden oštro je osudio napad Rusije na Ukrajinu i rekao da se već čuo s ukrajinskim čelnikom Volodimirom Zelenskijem.

– Osudio sam ovaj ničim izazvani i neopravdani napad ruskih vojnih snaga. Izvijestio sam ga o koracima koje poduzimamo kako bismo na međunarodnoj razini osudili ovaj napad, a to se odnosi i na Vijeće sigurnosti UN-a, poručio je.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen oštro je osudila ‘neopravdani’ napad Rusije na Ukrajinu.

– U ovim mračnim trenucima, naše misli su s Ukrajinom i nevinim ženama, muškarcima i djecom dok pate zbog ničim isprovociranog napada i strahuju za svoje živote. Za ovo će biti odgovoran Kremlj, napisala je rano jutros u 5:55 sati na Twitteru.

– Zgrožen sam stravičnom događajima u Ukrajini i već sam razgovarao s ukrajinskim čelnikom Volodimirom Zelenskijem. Putin je izabrao put krvoprolića. Velika Britanija i saveznici će odgovoriti odlučno, napisao je na Twitteru britanski premijer Boris Johnson, prenosi Jutarnji.