Home Izdvojeno Poruka protivnicima hrvatskog jezika: ‘Živite u slobodi koju su vam osigurali hrvatski domoljubi i branitelji’

Poruka protivnicima hrvatskog jezika: ‘Živite u slobodi koju su vam osigurali hrvatski domoljubi i branitelji’

by Ante R.

Saborski zastupnik HDZ i jedan od najžešćih zagovaratelja Zakona o hrvatskom jeziku Andro Krstulović Opara u petak je na svojem Facebook profilu komentirao doneseni Zakon te je prozvao sve protivnike istoga.

“MATICA HRVATSKA
I ZAKON O HRVATSKOM JEZIKU
Protivnici hrvatskoga jezika i oni koji su prethodno rogoborili protiv naše namjere da ga dodatno zaštitimo i Zakonom koji je početkom godine velikom većinom donesen u Saboru i to nakon više pokušaja, ali ovaj put mudro i uključivo, uskokodakali su se protiv Matice, Mira Gavrana i Andreja Plenkovića koji su na prigodnoj svečanosti u dvorištu matičine zgrade nazočili otkrivanju ploče kojom se ponosno obilježava taj važni trenutak u novijoj hrvatskoj povijesti.

Nazivaju tu ploču bizarnom, kičem itd. Isto tako su lagali o Zakonu kada su u medijima ali i sa saborske govornice izmišljali i pokušavali plašiti javnost lažima da uvodimo jezičnu policiju, zabranjujemo dijalekte, proganjamo čakavštinu…
Naručivali su pljuvačke tekstove protiv Mira Gavrana, matičara, članova Radne skupine za Zakon o hrvatskom jeziku.
Tako je i jedan lajavi bezveznjak plaćenički pljuvao i po meni, pišući u vrijeme svojeg dobro plaćenog nerada u jednoj splitskoj kulturnoj ruševini.

Sve u svemu, tim isfrustriranim jadnicima i pobornicima zajedničkog balkanskog jezika i potpisnicima Deklaracije o zajedničkom Jugoslovenskom jeziku smeta ta “kič ploča”.
Zašto? Pa smeta ih hrvatska povijest i kultura.

Smeta ih ponosni intelektualac domoljub. Oni ne žele priznati da takvi mogu postojati jer su zamislili da samo oni imaju pravo na pripadnost intelektualnoj i akademskoj zajednici kojom žele vladati i arbitrirati metodama “kulture isključivanja (cancel culture)” ocjenjujući tko je podoban a tko ne i koga treba ukloniti.

E pa ne može tako, drugari.
Da ste ikada pristupili u najstariju kulturnu i identitetsku instituciju u Hrvata, u Maticu hrvatsku i njenu povijesnu zgradu i dvorište, onda biste tu vidjeli i ploču koja je postavljena u čast hrabrim matičarima koji su donijeli Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog jezika, davnog 17. ožujka 1967.g., u sami osvit Hrvatskog proljeća koje je ohrabrilo naše predšasnike u borbi za hrvatski jezik, kulturu, identitet i državnu samostalnost. Njih i nas povezuje sve ono s čime se ti Jugoslaveni ne mogu pomiriti. Oni su nasljednici baš onih “vukovaca” i jugoslavenskih komunističkih silnika koji su zatvarali matičare, palili naš pravopis, slali miliciju na studentsku domoljubnu mladež…
Možete se bezuspješno buniti i lagati koliko hoćete jer živite u slobodi koju su Vam osigurali hrvatski domoljubi i branitelji. Onoj slobodi koju ste nam uskraćivali kao što nam niste dopuštali nazivati, pisati, čitati hrvatski jezik i biti ponosni što ga imamo. Niste i ne ćete uspjeti.

Naša mladost dolazi u Maticu i uči našu povijest te se sprema za budućnost.
Zato su Miro Gavran i njegovi prethodnici na čelu Matice hrvatske i postavili ploče i poprsja velikana kako bi se stalno mogli prisjećati na naša postignuća na koja smo ponosni i kako bi budući naraštaji još bolje znali što dobivaju u baštinu.”

You may also like