Home Izdvojeno Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić poručuje s NATO samita: U našoj pomoći Ukrajini ne odstupamo ni milimetra

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić poručuje s NATO samita: U našoj pomoći Ukrajini ne odstupamo ni milimetra

by Ante R.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić drugog dana samita NATO-a koji se održava u Washingtonu poručio je kako su članice NATO-a predane snažnoj podršci Ukrajini i obrambenim izdvajanjima, stoji u priopćenju MORH-a.

Snažne i jake poruke poslane su s NATO Summita, nema odstupanja ni milimetra, pojačavamo našu koheziju unutar Saveza, i kroz djelovanje i kroz izdvajanja – i prema našim obrambenim potencijalima i kroz Zavjet za Ukrajinu. Zavjet podrazumijeva da sve članice NATO-a godišnje izdvajaju ukupno 40 milijardi eura za Ukrajinu, a Republika Hrvatska na temelju svoje ekonomske snage u tome treba sudjelovati sa 66,6 milijuna eura. Mi smo već u ovoj godini kroz donacije vojne opreme Ukrajini dostigli taj iznos. Iznos od 2 posto BDP-a izdvajanja za obranu dostići ćemo do 2027. godine, zajedno s Vladom Republike Hrvatske, kroz naše planove možda i ranije.

Sigurnost i sloboda nisu besplatni, to smo mi osjetili na vlastitoj koži u Domovinskom ratu, i uvijek moramo biti spremni. Ne da bismo napadali nego da bismo odvraćali i da bismo bili snažni kako nitko ne bi mogao ugroziti naš teritorijalni integritet, napisao je Anušić na platformi X.

You may also like