Home Izdvojeno Povjerenstvo za sukob interesa: Otvoren predmet protiv Jandrokovića koji je državnim zrakoplovom na utakmicu vodio sina

Povjerenstvo za sukob interesa: Otvoren predmet protiv Jandrokovića koji je državnim zrakoplovom na utakmicu vodio sina

by Kristina B

Iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa potvrdili su za N1 da je otvoren predmet protiv predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića jer je na utakmicu Hrvatske i Španjolske u Berlin na Europsko nogometno prvenstvo državnim zrakoplovom poveo sina.

“Informacije o odlasku predsjednika Sabora i njegovog sina državnim avionom na nogometno prvenstvo doznali smo iz medija, a dobili smo i više upita novinara, te smo nakon toga odlučili otvoriti predmet”, kazala je glasnogovornica Povjerenstva Mia Jurinić.

Na pitanje što je s ostalim političarima koji su koristili državni zrakoplov za odlazak na utakmicu iz Povjerenstva odgovaraju kako se slučaj uvijek može proširiti ako se utvrde dodatne okolnosti tijekom postupka.

Kako je izvijestio N1, u Berlinu su uz predsjednik Sabora Jandrokovića, bili i potpredsjednici Vlade Bačić i Butković, te ministar turizma i sporta Glavina koji su se sastali s izbornikom i igračima.

Podrška mladim vojnicima, mornarima i zrakoplovnim tehničarima: ministarstvo obrane daje do 500 stipendija srednjoškolcima

Samo korištenje Vladina zrakoplova, smatra stručnjak za sigurnost, nije problematično. “Puno jednostavnije, čak i sigurnosno puno bolje nego da idu ili svojim prijevoznim sredstvima ili da idu normalnom zrakoplovnom linijom što bi opet značilo i više tehnike, više ljudi i opet u konačnici i veće financije”, objasnio je stručnjak za sigurnost Bono Marijanović za Dnevnik.hr. “Mislim da kad se sve skupa zbroji da su troškovi slični išli mi Vladinim avionom ili redovnim linijama”, kaže Jandroković.

No, to što su s dužnosnicima bili i članovi njihovih obitelji mogla bi biti druga priča. “Čim se pomiješaju varijanta privatnog i službenog tu uvijek može doći do propitivanja kao što znamo da je već u proteklih nekoliko godina samo korištenje zrakoplova bilo upravo tako problematizirano”, podsjetio je Marijanović.

Većinu vremena naši su političari u posebnom protokolu, ali ipak će si pokušati dati i nešto oduška. “Znate što, ja sam sportaš i ja bih bio rado s navijačima”, rekao je predsjednik Sabora. “Teško se prilagoditi, moram vam priznati, zato što srce vuče i evo baš ćemo nakon što ovdje završimo ići na Alexanderplatz u fun zonu”, kazao je Tonči Glavina, ministar turizma i sporta u Berlinu.

Nekad je državni vrh išao samo na najvažnije utakmice, no posljednjih nekoliko prvenstava bez politike ne prolazi nijedna. Svoj dolazak na Euro već su najavili i predsjednik Republike Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, a u Njemačku bi mogao i još koji ministar.

“Što se tiče dinamike i naših obveza koje imamo ovdje, vidjet ćemo, ne možemo planirati”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved. Hoće li svi Vladinim avionom još nije odlučeno.

Marko Milić, glasnogovornika Plenkovićeve Vlade, kazao je za Index da to nije ništa neuobičajeno, a što se tiče troškova, dodao je, to se isključivo tiče troškova goriva i radnih sati posade.

You may also like