Home Izdvojeno Premijera dječje predstave “Zlatni Pjetlić i čarobni Graškić” u kazalištu Mala Scena

Premijera dječje predstave “Zlatni Pjetlić i čarobni Graškić” u kazalištu Mala Scena

by Ante R.

U zagrebačkom kazalištu “Mala Scena”  8.prosinca 2021. godine u 18 sati održati će se premijera dječje predstave “Zlatni Pjetlić i čarobni Graškić”.

 

 

Predstava je autorski projekt glumica Lucije Dujmović i Tane Mažuranić. Nastala je kao istraživački rad te obje glumice potpisuju dramaturgiju i režiju. Produkciju ove predstave potpisuje umjetnička organizacija “ Kazališna družina iza zavjese“.

 

Koristeći dramaturški predložak Nikoline Rafaj pisan prema motivima ruske narodne bajke, kao temeljnu strukturu priče, glumice su kroz improvizacije stvorile novi narativ kombinirajući pritom elemente narodnog kazivanja pripovijesti s modernim, djeci prepoznatljivim elementima.

 

Dvije glumice u predstavi igraju sva lica koristeći glumačke transformacije, lutkarske i koreografske forme, uz pomoć glazbene podloge, ritmova i snimljene naracije. Tema predstave je borba protiv zla i nepravde dobrotom i poštenjem. Ideja je prikazati skromnost, odanost, marljivost i dobrotu kao čovjekove vrline koje bivaju nagrađene. Naglasak predstave je na skromnom životu Bake i Djeda, ljubavi prema unucima i odanosti pjetlića koji im je poslan kao nagrada za skroman život. Cilj predstave je približiti djeci simboliku moralnih vrijednosti.

 

EDUKATIVNI ELEMENTI Predstava je edukativnog karaktera na nekoliko nivoa. Osim same tematike koja kroz zanimljivu priču djeci približava moralne i životne vrijednosti, u procesu rada na predstavi naglasak je bio na zadržavanju elemenata bajke i narodne pripovijesti te uvođenju edukativnih elemenata. Jedan od njih je načelo ritmičnosti i ponavljanja koje ima pozitivan utjecaj na dječji razvoj. Graškić kao lik kojeg ne vidimo, ali čujemo, osim funkcije naratora, ima za cilj poticanje dječje mašte, jer sami moraju kreirati lik koji stoji iza glasa koji čuju. Kao scenografiju i rekvizitu glumice koriste vrlo jednostavne elemente.

 

U predstavi glumice pretežito koriste jednostavne crteže, crne linije na bijelom papiru u funkciji rekvizite. Ta vrsta crteža također ima pozitivan utjecaj na razvoj dječje mašte, te im dopušta da sami kreiraju svoju viziju bajke gledajući predstavu.