Home Izdvojeno Prevrnuo se kamion sa svinjama iz Pačetina u Vukovarsko srijemskoj županiji: ‘Razbježale su se po selu, lovili su ih mještani.

Prevrnuo se kamion sa svinjama iz Pačetina u Vukovarsko srijemskoj županiji: ‘Razbježale su se po selu, lovili su ih mještani.

by Ante R.

Po ulicama Podravske Moslavine u petak je cijelo prijepodne trajala potraga i lov za svinjama koje su se razbježale po selu, nakon što se prevrnuo kamion koji ih je prevozio u klaonicu u Čakovcu. Riječ je o svinjama s jednog gospodarstva iz Pačetina u Vukovarsko-srijemskoj županiji, njih oko 150.

Svinje su, prema našim informacijama, pregledane od strane veterinarskog inspektora, koji je utvrdio da su zdrave, te odobrio njihov transport iz Vukovarsko-srijemske županije, u kojoj bukti epidemija afričke svinjske kuge. No kamion se u Podravskoj Moslavini prevrnuo, a dio svinja razbježao se po selu.

image

Foto OBŽ

– Bilo je to u 7 sati. Kamion je vjerojatno uhvatio bankinu i prevrnuo se u zavoju, a dio svinja izašao je iz prikolice. Ipak, većina ih je ostala blizu kamiona, a preostale su hvatali i lovili naši mještani, tako da smo do malo iza podneva uspjeli sve pohvatati i evo sad ih se utovaruje u drugi kamion koji je došao po njih. Nekoliko ih je, nažalost, uginulo uslijed nesreće, odnosno od posljedica nagnječenja, pa je došao i kamion Agroproteinke, koji će preuzeti njihova tijela – rekao je Dominik Cerić, načelnik Općine Podravska Moslavina, koji je odmah po saznanju o nesreći alarmirao veterinarsku inspekciju, Civilnu zaštitu i policiju.

Najbolju zaštitu od afričke svinjske kuge imaju Negoslavci, Vera, Bobota, Trpinja, što im je zajedničko?

– Odmah po dojavi načelnika sve su službe izašle na teren kako bi se problem što prije riješio – rekao je Mato Lukić, dožupan osječko-baranjski i načelnik županijskog stožera Civilne zaštite, koji već dulje vrijeme koordinira akcije na prevenciji zaraze afričkom svinjskom kugom u Osječko-baranjskoj županiji.
Slika iz Podravske Moslavine nije bila nimalo ugodna. Uginule svinje ležale su uz cestu, bilo je i krvi, a kad se zna da su došle iz županije kojom ASK još uvijek hara, bojazan je teško odagnati.

– Kamion je bio uredno zapečaćen, ima sve papire za prijevoz u drugu županiju. Ovo jest nesretan slučaj, važno je i da je vozač dobro, da ne treba liječničku pomoć, a što se tiče prevencije, mi smo kao županija poduzeli sve preventivne mjere. Što se tiče ovih svinja, veterinarska služba je dopustila da se kamion kreće kroz druge županije, a na toj farmi nije zabilježena bolest – rekao je Lukić, koji je odgovorio i na pitanje mogu li biti sigurni da nijedna od tih svinja nije bolesna ili prijenosnik bolesti.

– Ne možemo to sigurno reći. Svinje su, koliko smo dobili informaciju, vizualno pregledane, a za sve ostalo treba pitati veterinarsku službu – izjavio je Lukić.

Ova nesreća, dakle, otvara pitanja koja se tiču pregleda svinja iz Vukovarsko-srijemske županije. Naime, svinje su prije polaska iz Pačetina pregledane vizualno, odnosno klinički, što znači da im nisu uzimani uzorci krvi i nije rađena serološka analiza. Tako se, kako doznajemo, uobičajeno radi kod pregleda svinja na farmama gdje nema zaraze niti simptoma zaraze, a veterinarski inspektori onda daju dokumentaciju da su svinje zdrave i da mogu ići put klaonica.

No može li se sa 100-postotnom sigurnošću tvrditi da među takvim svinjama nema onih koje su eventualno ušle u prvu fazu bolesti ili da su prijenosnici bolesti? Što ako se pokaže da je neka od ovih svinja ipak bolesna, a sad su trčale i skrivale se po selu u kojem također ima svinjogojaca?

Uglavnom, Stožer Civilne zaštite Osječko-baranjske županije za svaki slučaj naložio je i osigurao dezinfekciju kompletnog prostora na kojem se sve ovo u petak prijepodne događalo, kao i dezinfekciju obuće i odjeće svih ljudi koji su u ovoj akciji sudjelovali, a sve kako bi se preveniralo potencijalno širenje zaraze ASK na Osječko-baranjsku županiju, prenosi Jutarnji.