Home Izdvojeno Puhovski optužio Dr. Hermana Vukušića da je polupismen

Puhovski optužio Dr. Hermana Vukušića da je polupismen

by Ante R.

Politički analitičar Žarko Puhovski podigao je koju obrvu kada je rekao da je izjava ” o mrtvima samo najbolje” malograđanska koncepcija.

To je izjavio u nedjelju reagiravši na reakciju Tomislava Tomaševića na smrt Milana Bandića.

“On je već sada reagirao pomalo, recimo to tako, na malograđanski način rekavši da nije sad vrijeme da se govori o Bandićevim osobinama. Čitavo vrijeme se samo njima bavio, a sad ima tu ideju ‘o mrtvima samo najbolje’. To je jedna klasična malograđanska koncepcija koja je veoma popularna, ali mislim da nije popularna u onom krugu na koji Tomašević računa”, rekao je Puhovski za Hinu.

Na tu izjavu za  portal Direktno reagirao je psihijatar Herman Vukušić

“Za njih je to možda malograđanština, a za većinu uljudbenog i demokršćanskog svijeta to je dio opće kulture. Smatram da je njegovo mišljenje u ovom slučaju apsolutno izdvojeno. Nažalost, kako se može primijetiti po portalima i društvenim mrežama, veliki dio našeg društva odskače od te kulture. Začuđen sam nizom degutantnih komentara i demonskog emotivnog pražnjenja, koji veliki dio građana ima potrebu ‘ispaliti’ nad Milanom Bandićem kada ga više nema”, rekao je Vukušić u ponedjeljak.

Puhovski je u utorak gostovao na N1 gdje je upitan za komentar Vukušićeve izjave.

“On je tipično za hrvatski javni govor pobrkao stvari. On smatra da je formula koju sam ja citirao ‘De mortuis nil nisi bene’ – ‘ O mrtvima ništa govoriti nego dobro’ je nekakva vrsta kršćanske tradicije. To je tradicija koja je puno starija, od Hilona iz Sparte, 600 godina starija od kršćanstva, a na latinski je prevedena tek u 15. stoljeću, dakle dvije trećine kršćanske povijesti prošlo je bez toga. Tu se pokazuje taj tip krivog shvaćanja, tko ne kritizira načelno, protiv je kršćanstva ili, kako polupismeno tvrdi Vukušić, da su ti ljudi, npr. ja, protiv uljudbene i demokršćanske Europe, odnosno svijeta. Postoji uljuđeni ili civilizirani svijet, ne uljudbeni, a demokršćanski svijet bi valjda bio svijet demokršćanskih stranaka i njihovog biračkog tijela, koji nerijetko graniči s kriminalom, treba biti oprezan s time”, rekao je Puhovski.

Dodao je kako je, politički  gledano, rekao da nije ukusno subjektivizirati se i formirati napadima na Bandića, a onda reći da to više ne rade jer je njegov smrtni dan.

“Sad kad je mrtav, valjda mu je svejedno. Obitelj je to trpjela i onda i danas, ništa se ne mijenja, ali postoji neka vrsta praznovjerice. Ako se ne bojimo pokojnika, onda treba reći ono što se dogodilo prije i poslije, i greške i prigovore i njegove kvalitete”, zaključio je Puhovski, donosi Direktno.hr

You may also like