Home Izdvojeno “Pupovac nedodirljivi” opleo po Poreznoj upravi : ‘Što će vam podaci?’

“Pupovac nedodirljivi” opleo po Poreznoj upravi : ‘Što će vam podaci?’

by Ante R.

Saborski zastupnici upozorili su u srijedu da će Središnji registar stanovništva sadržavati neke izuzetno osjetljive podatke o građanima, istaknuvši da treba osigurati najviši stupanj zaštite tih podataka od mogućih zlouporaba.+

Zakon o Središnjem registru stanovništva je pisan dobronamjerno, ali na kraju produkt ne mora biti takav, rekao je Furio Radin u ime Kluba nacionalnih manjina ističući da će Registar sadržavati podatke o etnicitetu, materinjem jeziku, nacionalnosti, vjeri… Za privatnost građana i sigurnost podataka zabrinut je i Veljko Kajtazi (Klub HNS-a i nezavisnih zastupnika).

Kaže, nameće se niz pitanja, od sigurnosti podataka, do toga tko će imati pristup podacima, kako će se prikupljati te kakav će učinak imati na ostvarivanje ljudskih i manjinskih prava. U onom što je prednost Registra, sveobuhvatnost podataka koji će biti na jednom mjestu, krije se i najveća opasnost, naglasio je Dalibor Paus (Klub IDS-a , PGS.a, UNIJE i ISU –PIP-a). Pitanje je i tko će sve imati pristup tim podacima, smatramo da bi odobrenje trebalo davati neko neovisno tijelo, dodao je.

Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) postavlja pitanje što će Poreznoj upravi podaci o nacionalnoj pripadnosti, vjeroispovijesti i materinjem jeziku i kako će se oni koristiti. “Ako će služiti kao mjera za ostvarivanje prava definiranih drugim zakonima, Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, kako će se odredbe tih zakona odnositi prema odredbama ovoga zakona”, upitao je.

‘Imat ćemo skup nepotpunih podataka’
U Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjima stoji da se pravo na predstavljenost u lokalnim jedinicama ostvaruje na temelju popisa stanovništva, a ovdje bi to trebalo bit na temelju Registra, odnosno na osnovi izjava građana, dodao je Pupovac. Sada će svi podaci doći u Registar i imat ćemo skup nepotpunih podataka, teško da će se od skupa netočnosti dobiti točan skup podataka, rekao je Ivica Ledenko (Klub Mosta).

Slično misli i Anka Mrak Taritaš (Klub HSS-a, GLAS-a i DOSIP-a) te pita kako će Ministarstvo financija uspjeti povući sve podatke iz postojećih evidencija, upariti ih, analizirati i upravljati njima. To je ozbiljan posao koji traži veliki angažman i organizaciju te suradnju svih državnih tijela, ocijenila je.

Sanja Bježančević (Klub SDP-a) smatra da je ustrojavanje Registra prilika i da se konačno uredi popis birača. Ako se biračko pravo ne uvrsti u sadržaj Registra, to će značiti da ne postoji politička volja da se nevjerodostojni popis konačno uredi, ustvrdio je Damir Bakić (Klub Možemo!).-Hina

You may also like