Home Izdvojeno Rada Borić opisala jedan radni dan u Sabornici : Za implementaciju Instanbulske konvencije vlada nije predvidjela ni lipe u proračunu

Rada Borić opisala jedan radni dan u Sabornici : Za implementaciju Instanbulske konvencije vlada nije predvidjela ni lipe u proračunu

by Ante R.

Saborska zastupnica Rada Borić opisala je na svom facebook profilu kako teče rasprava u proračunu i kako se njihovi amandmani redom odbijaju, a najviše ju je pogodio onaj koji se tiče novca za implementaciju Istambulske konvencije.

Status prenosimo u cijelosti:

Saborska kronika 2
Sabornica je od ranog popodneva bila gotovo posve prazna. Tek dio oporbe je uporno branio amandmane i prozivao Vladu i HDZ koji se nisu (osim državnih tajnika koji su odbijali svaki amandman) ni udostojili slušati prijedloge. Možda i ponešto naučiti, pa sljedeće godine i sami predložiti kako bi se mogao unaprijediti proračun a da bude u korist građana.
U jednom smo se trenutku Sandra Benčić i ja (ugostila me u sobi potpredsjednica Sabora Sabina Glasovac:-) pridružile on line okruglom stolu o Praćenju implementacije Istanbulske konvencije u Hrvatskoj i Francuskoj koji je organizirala Autonomna ženska kuća Zagreb i Francusko veleposlanstvo.
Uspjela sam čuti tek nekoliko odličnih pravnica koje su komentirale ‘pravni okvir’ i propuste u zakonu/ima, kao i našu Dubravku Šimonović koja je pristigla iz NY u Zagreb. Zaslužna za Istanbulsku, ali time se nismo znali hvaliti. (koja nas je i slikala!).
Bravo Neva Toele, Nela Pamuković, Valentina Andrašek…
Što reći o implementaciji IK kad u proračunu za 2020. nema sredstava kojima bi se unaprijedila zaštita žena od nasilja (iako je njezina ratifikacija gotovo raskolila HDZ, a i porodila ‘domovince’ koji samo ‘guslaju’ o demografskoj obnovi koju bi provodili vraćanjem žena doma, kao ‘plaćene majke’). Kad se proračun pretraži upisujući riječ ‘žena’, rezultat je porazan! Do nekog rodnog proračuna trebat će nam 200 godina!
Predložila sam dva amandmana kojima bi se povećala sredstva za zaštitu žena od nasilja, posebno jedan oko stambenog zbrinjavanja žena žrtava nasilja. Odbijeni! Branila sam i Sandrin amandman o sredstvima za Pravobraniteljicu (smanjena su, bit će da računaju da će opet pisati EU projekte!). Niti Sandrina dva o pravobraniteljici za djecu i osobe s invaliditetom nisu prošla…niti moj da se liječnicima/ama i medicinksom osoblju omogući dodatak, jer posebno (i neplaćeno)rade u ovim uvjetima pandemije. Ništa!
Kako su odbijali jedan amandman za drugim, sve me više hvatala ljutnja. Trebalo bi bojkotirati glasanje o proračunu. Kojeg će ionako izglasati.
Neka o njemu glasaju sami.