Home Izdvojeno Rezultat izbora u Varaždinu za Gradsko vijeće pokazuje da ankete ne prikazuju stvarno stanje na terenu u cijeloj Hrvatskoj

Rezultat izbora u Varaždinu za Gradsko vijeće pokazuje da ankete ne prikazuju stvarno stanje na terenu u cijeloj Hrvatskoj

by Ante R.

Izbore za Gradsko vijeće u Varaždinu pokazali su da ankete koje se rade u Hrvatskoj o trenutnim političkim preferencijama ne pokazuju ni približno točno stanje i još jedan su dokaz da se ankete ne provode po zadanim parametrima i imaju veliki postotak odbijanja te ih čine ne vjerodostojnim i nepouzdanim, a naručitelje i političke stranke dovode u situaciju neizvjesnosti i planiranja rada na terenu, ali i samo provođenje politika.

Raspon rezultata četiriju anketa koje se provode u Hrvatskoj prikazuju apsolutni ne srazmjer političkih odnosa i priličimo variraju u odnosima između dvije najjače političke opcije HDZ-a i SDP-a. Tako se rezultat HDZ-a kreće od 24 do 30 %, dok je SDP od 11 do 16 %. Same razlike ukazuju da ankete ili nisu dobro provedene, dobro stratificirane ili su manipulativne što donosi konfuziju i u političkim akterima, ali i među biračima.

Podsjećamo da smo nedavno napravili analizu rezultata izbora za Sabor 2016 i 2020 te napravili usporedbu s mogućim rezultatima izbora iduće godine.

Dvije činjenice su bitne kao pokazatelj rezultata izbora u Varaždinu.
Prva niska izlaznosti i loš rezultat HDZ-a i desnih stranaka, a druga izvrstan rezultat SDP-a i centrističkih opcija.
Što nam to govori, prvo da rezultati anketa na nacionalnoj razini i dominantni rezultat HDZ-a nisu točni, a drugi da rezultati Vlade s HDZ-eom kao nositeljem parlamentarne većine imaju podređeni utjecaj na percepciju javnosti uzrokovanu i medijski dirigiranu ogromnim brojem afera. Osim toga otkriva loš rad stranačke baze i njenog čelništva u gradu Varaždinu, gdje je očito da ni svi članovi stranke i njihove obitelji nisu glasali za listu hDZ-a. Postavlja se pitanje- tko je zakazao.

Rezultat SDP-a je i nije iznenađenje. Iznenađenje nije pobjeda liste SDP-a, već broj osvojenih vijećnika koji omogućuju gradskoj vlasti miran rad.

Sam rezultat, iako je Varaždin u izbornoj jedinici gdje uvjerljivo pobjeđuje na parlamentarnim izborima pokazuje da SDP nije na toliko niskom rejtingu kako se prikazuje i da u koaliciji s Možemo može uz relativno normalnu izlaznost, znači veću upravo za onu razliku izlaznosti iz 2020 opasno ugroziti i relativnu očekivanu i po anketama izvjesnu pobjedu na parlamentarnim izborima, te da za HDZ unatoč svim dobrim rezultatima Vlade slijede dramatični izbori pogotovo što vaga preteže prema aferama u odnosu na rezultate.

Osim lošeg rezultata HDZ-a, još lošiji rezultat ostvarila je desnica koja ne može shvatiti da njihova razjedinjenost ustvari sve njih pretvara u žetončiće jer njihovi glasovi zahvaljujući zločestom D’Hondtu zapravo odlaze HDZ-u ili SDP-u, ovisno o izbornoj jedinici.

Ono što oni ne razumiju, razumiju centrističke opcije koje vjerojatno pripremaju svoj blok u kojem svi zajedno nastupili i upravo spriječili rasipanje glasova u korist HDZ-a.
Upravo radi napisanog u tekstu su izbori u Varaždinu važni, jer ili će neki progledati i politički se obrazovati ili će biti gurnuti na marginu političke scene.