Home Izdvojeno Rusi ometali satelite u EU: Ugrozili kontrolu zračnog prometa, prekidali dječju TV i prikazali nasilne scene iz ukrajinskog rata

Rusi ometali satelite u EU: Ugrozili kontrolu zračnog prometa, prekidali dječju TV i prikazali nasilne scene iz ukrajinskog rata

by Kristina B

UN-ova organizacija osudila je rusko ometanje satelitskih sustava u europskim zemljama i pozvala Moskvu da s time prestane, po dokumentu objavljenom u ponedjeljak. Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) prošli je tjedan razmotrila niz pritužbi Ukrajine i četiri europske zemlje, Francuske, Nizozemske, Švedske i Luksemburga, zbog ometanja satelita zadnjih mjeseci.

Stigli vjerodostojni obavještajni podaci: Američke baze u Europi u visokoj pripravnosti zbog moguće terorističke prijetnje

U tim su incidentima bili ometani GPS signali, ugrožavana kontrola zračnog prometa i prekidani dječji televizijski kanali kako bi se prikazalo nasilne scene iz ukrajinskog rata. Odbor za radijske propise ITU-a izrazio je “ozbiljnu zabrinutost” zbog “namjernog” ometanja signala i ocijenio da je to “jako zabrinjavajuće i neprihvatljivo”.

Ometanja francuskih i švedskih satelitskih mreža “izgleda da potječu sa zemaljskih postaja lociranih u područjima Moskve, Kalinjingrada i Pavlovke”, navodi se u priopćenju. Odbor je zatražio od Rusije da odmah prekine s time i da istraži incidente. Također je zatražio sastanak pogođenih zemalja i Rusije kako bi se riješilo krizu i spriječilo da se to ponovi.

Ruska diplomatska misija u Ženevi nije odgovorila na zahtjev za komentarom. Moskva, koja poriče da krši pravila ITU-a, također se potužila da joj članice NATO-a ometaju satelite, ali se ITU time nije bavio na sastanku prošli tjedan iz nepoznatih razloga.

ITU, koji ima 193 države članice i sjedište mu je u Ženevi, odgovoran je za regulaciju i koordinaciju globalnih satelitskih sustava.  (Hina)

You may also like