Home Izdvojeno Sanja Sarnavka i društvo traže Trg ahmićkih žrtava u Zagrebu, stigla reakcija: ‘A Vitez, Uzdol, Križančevo Selo?’

Sanja Sarnavka i društvo traže Trg ahmićkih žrtava u Zagrebu, stigla reakcija: ‘A Vitez, Uzdol, Križančevo Selo?’

by Ante R.

Pet udruga u ponedjeljak je, uoči obilježavanja 31. godišnjice pokolja u Ahmićima u BiH, najavilo prosvjedno stajanje u središtu Zagreba i okrugli stol na tu temu. Priopćili su i da godinu dana čekaju odgovor Grada Zagreba da podrži inicijativu o imenovanju trga u znak sjećanja na ahmićke žrtve.

Ratni zločin u Ahmićima jedan od najpoznatijih i najokrutnijih zločina na teritoriju nekadašnje Jugoslavije i ujedno je i najveći pojedinačni zločin počinjen tijekom bošnjačko-hrvatskog sukoba u Bosni i Hercegovini u kojem je ubijeno 116 osoba, a dvije mjesne džamije su uništene do temelja”, navodi se u zajedničkoj izjavi Centra za građansku hrabrost, Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, Ženske mreže Hrvatske, Centra za žene žrtve rata – ROSA i Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Sarajeva. 

“U ranim jutarnjim satima, 16. travnja 1993., napad na srednjobosansko mjesto izvele su lokalne postrojbe HVO-a. Haški je sud zločine u ovom mjestu okarakterizirao zločinom protiv čovječnosti. Među ostalima, Dario Kordić je osuđen je po zapovjednoj odgovornosti na 25 godina za ratne zločine počinjene u središnjoj Bosni, uključujući i Ahmiće“, stoji u izjavi.

Godinu dana čekaju odgovor od Tomaševića

“Već godinu dana iščekujemo odgovor Grada Zagreba da podrži našu inicijativu o imenovanju trga u znak sjećanja na ahmićke žrtve. Trg posvećen ahmićkim žrtvama bi svojim postojanjem doprinosio prevenciji zločina, osvještavanju javnosti i educiranju mladih generacija”, smatraju udruge, koje su najavile da će u utorak na Trgu bana Josipa Jelačića u 12 sati organizirati prosvjedno stajanje u znak sjećanja na žrtve Ahmića.

“Odnos prema ovom ratnom zločinu primjer je hrvatskog odnosa prema suočavanju s prošlošću. Smatramo da se regionalna suradnja, poštovanje i solidarnost jedino mogu izgrađivati ako prošlosti pristupamo iskreno i odgovorno. Zato i ove godine tražimo od vlasti glavnog grada Hrvatske da  pozitivno odgovore na našu inicijativu, da pokažu da su im istina, sjećanje i dobrosusjedski odnosi izuzetno važni”, stoji u izjavi.

Mnogi su reagirali na ovu inicijativu. Začuđuje ih ova ideja s obzirom na to da se u njoj ne spominju i stravični zločini Armije BiH nad Hrvatima. “A što je s ubijenim Hrvatima u Briševu, Uzdolu, ubijenoj djeci u Vitezu, Bugojnu, Križančevu selu, Dusini…”, napisala nam je jedna čitateljica. – Hina