Home Izdvojeno Šef diplomacije BiH Elmedin Konaković: Previše Moskve u BiH, previše Rusije na zapadnom Balkanu

Šef diplomacije BiH Elmedin Konaković: Previše Moskve u BiH, previše Rusije na zapadnom Balkanu

by Kristina B

Rusija je previše prisutna na zapadnom Balkanu, upozorio je u subotu šef diplomacije BiH Elmedin Konaković, no i kazao kako Europska unija nije bila nikad aktivnija na tom području. Konaković je bio jedan od govornika na panelu o zapadnom Balkanu na Dubrovnik Forumu. Svoje je izlaganje započeo pokazivanjem fotografije Milorada Dodika s Vladimirom Putinom u lipnju ove godine u Moskvi.

Konaković je kazao kako je Dodik prije puta u rusku prijestolnicu glasao za dio europskih reformi u BiH, no da se nakon tog putovanja „ponaša drugačije”. Daytonski sporazum, „odličan 1995.” za zaustavljanje rata, danas omogućava „da svi blokiraju sve”, pa to čini i Republika Srpska pod ruskom kontrolom, rekao je Konaković.

„Danas je previše Moskve prisutne u Bosni i Hercegovini. Previše Rusije na zapadnom Balkanu. To je problem za sve nas”, upozorio je. Šef BiH diplomacije smatra kako Daytonski sporazum mora biti „ažuriran”, no da su za to potrebne sve tri strane i dvije trećine parlamenta.

Konaković ipak smatra da je situacija danas bolja te da je Europska unija promijenila politiku prema proširenju, nažalost zbog ruskog napada na Ukrajinu. “EU je u zadnje dvije godina puno aktivnija u zemlji nego što je bila u prošla dva desetljeća”, a ta se prilika mora iskoristiti, naglasio je.

Jesu li vize opcija? Plenković: “Hrvatska zadržava pravo reakcije na ovakvu rezoluciju”

S njim se složio europski predstavnik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak koji je rekao da je EU danas „ozbiljna oko europske budućnosti” regije te da zbog toga poduzima konkretne korake poput novog Plana rasta, govora o postepenoj integraciji ili naglaska na reformama. „EU se sprema na primanje novih članica sa zapadnog Balkana, što nije bio slučaj prije pet godina”, rekao je.

Konaković je rekao kako je Hrvatska imala ključnu ulogu u odluci EU-a da u ožujku ove godine otvori pristupne pregovore s BiH te da je ponosan na odnose Zagreba i Sarajeva otkad je na vlasti.

Svoj mobitel na panelu je izvadila i kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gërvalla-Schwarz koja je pak pokazala naslovnicu srbijanskog tabloida Informer, sklonog vlastima u Beogradu, na kojoj stoji da „Hrvati spremaju Oluju 2”. Ona je rekla da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić govori da Srbiji „prijete sa svih strana”, sarkastično komentirajući da je „takvo shvaćanje mira i sigurnosti u našoj regiji” i da se „tako razvijaju dobrosusjedski odnosi”.

Gërvalla-Schwarz rekla je da Srbiji gleda u prošlost te da je sastavljena od ministara iz vlade Slobodana Miloševića te ministara pod sankcijama SAD-a i Velike Britanije. „Vidjet ćete puno hegemonističke retorike prema svim susjedima, ne samo Kosovu”, zaključila je. (Hina)

You may also like