Home Izdvojeno SKANDAL U KRŠĆANSKOJ EUROPI Povukli interni dokument Europske komisije: Ne spominjite Božić, Mariju i Ivana

SKANDAL U KRŠĆANSKOJ EUROPI Povukli interni dokument Europske komisije: Ne spominjite Božić, Mariju i Ivana

by Ante R.

Interni dokument Europske komisije koji preporučuje službenicima da ne trebaju polaziti od pretpostavke da svatko slavi Božić, te da stoga umjesto izraza “Božićni blagdani” u nekim situacijama radije koriste izraz “doba praznika/blagdana”, povučen je nakon što su se pobunili neki desni političari, ponajprije u Italiji i na Malti.

 

Među onima koji su se bunili bio je i Antonio Tajani, bivši predsjednik Europskog parlamenta iz redova europskih pučana, koji je u Hrvatskoj poznat i po tome što je svojedobno klicao “živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija”.

 

U reakciji na ovaj interni Komisijin dokument, Tajani je u ponedjeljak napisao na Twitteru: “Nema referiranja na ‘Božićni period’ i nema korištenja kršćanskih imena poput ‘Marija i Ivan’ kako bi se izbjeglo vrijeđanje osjećaja nekih ljudi. To su apsurdne indikacije iz dokumenta Europske komisije. Inkluzivnost ne znači negiranje kršćanskih vrijednosti EU”.

 

U reakciji na ovaj interni Komisijin dokument, Tajani je u ponedjeljak napisao na Twitteru: “Nema referiranja na ‘Božićni period’ i nema korištenja kršćanskih imena poput ‘Marija i Ivan’ kako bi se izbjeglo vrijeđanje osjećaja nekih ljudi.

 

To su apsurdne indikacije iz dokumenta Europske komisije. Inkluzivnost ne znači negiranje kršćanskih vrijednosti EU”.

 

S obzirom da europska povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli dolazi s Malte, iz redova lijeve stranke, reakcije na taj interni dokument isproduciran pod okriljem njezina ureda najžešće su bile na Malti: “Po Heleni Dalli, ne možete koristiti riječ Božić, a ako se zovete Marija ni to ime ne možete koristiti. Patetično”, napisao je na Facebooku zastupnik Nacionalističke stranke u malteškom parlamentu, Jason Azzopardi. Nakon bure reakcija, jučer su i Komisija i povjerenica Dalli reterirali i povukli taj interni dokument.

 

– Moja inicijativa pisanja smjernica za komunikaciju zaposlenika Komisije tijekom obavljanja svojih dužnosti imala je važnu namjeru: ilustrirati različitost europske kulture i pokazati uključivu narav Europske komisije prema svakom načinu života i vjerovanja europskih građana. Međutim, objavljena verzija smjernica ne služi na primjeren način toj svrsi. To nije zreo dokument i ne ispunjava sve Komisijine standarde kvalitete. Smjernice očito treba doraditi. Stoga povlačim smjernice i doradit ću taj dokument – poručila je Helena Dalli, piše Večernji.