Home Izdvojeno Slovačka ministrica kulture krivi seksualne manjine za nizak natalitet u Europi: “Europa izumire… zbog prevelikog broja LGBTQ+.”

Slovačka ministrica kulture krivi seksualne manjine za nizak natalitet u Europi: “Europa izumire… zbog prevelikog broja LGBTQ+.”

by Ante R.

Slovačka ministrica kulture Martina Šimkovičová okrivila je LGBTQ+ manjinu za pad stope nataliteta u Europi u intervjuu od 3. srpnja za slovački tabloid Topky.sk.

“Mi heteroseksualci stvaramo budućnost, jer pravimo bebe. Europa izumire, bebe se ne rađaju zbog prevelikog broja LGBTQ+ [ljudi]. A čudno je [da se to događa] s bijelom rasom”, rekao je ministar. Institut za ljudska prava sa sjedištem u Bratislavi odgovorio je podnošenjem kaznene prijave glavnom tužiteljstvu protiv Šimkovičove zbog sumnje na rasizam i antisemitizam, rekao je direktor instituta Peter Weisenbacher, piše Politico.

Homofobni govor nije zabranjen u Slovačkoj, za razliku od rasističkih i antisemitskih komentara.
“Podršci rasizmu i antisemitizmu nema mjesta u Europi 2024. Znamo kamo su takve tendencije vodile u prošlosti. Pozivamo ministricu Šimkovičovu da odmah podnese ostavku”, rekao je Weisenbacher.

Slovačku je potreslo ubojstvo dvojice homoseksualaca ispred gay bara u Bratislavi u listopadu 2022., ali su prava seksualnih manjina pod dodatnim pritiskom otkako je ljevičarsko-populistička vlada premijera Roberta Fica preuzela dužnost prošle godine. Fico je ranije posvajanje djece od strane istospolnih parova nazvao “perverzijom” i posprdno pozvao oporbenog čelnika Michala Šimečku da “odluči… hoće li danas biti dječak, djevojčica ili helikopter”.

U međuvremenu, potpredsjednik parlamenta Andrej Danko, predstavnik krajnje desnog mlađeg koalicijskog partnera Slovačke nacionalne stranke, rekao je u nedjelju da ministarstvo kulture više neće financirati filmove s “temama koje prelaze moralne i etičke granice, uključujući LGBTQ+”.

Nije prvi put da Šimkovičová izražava takve osjećaje. U siječnju je najavila da će ministarstvo kulture prestati financirati LGBTQ+ projekte kako bi se “vratilo u normalu”.

Prije nego što se pridružila Ficovoj vladi, Šimkovičová je prethodno radila kao voditeljica vijesti za komercijalnu postaju TV Markíza, koja ju je otpustila 2015. zbog dijeljenja sadržaja protiv migranata na društvenim mrežama. Kasnije se pridružila dezinformativnom kanalu TV Slovan, gdje je širila teorije zavjere.

You may also like