Home Izdvojeno Stevanović o ustaškim simbolima na tribinama: “Sami smo krivi”

Stevanović o ustaškim simbolima na tribinama: “Sami smo krivi”

by Ante R.

Zoran Stevanović iz FARE-a (Football Against Racism in Europe), udruge koja se bavi suzbijanjem rasizma na stadionima, javio se videovezom u N1 Newsroom, gdje je komentirao isticanje ustaške zastave na Rujevici.

Policija je uhitila trojicu hrvatskih državljana koji su tijekom nogometne utakmice između Hrvatske i Latvije na stadionu Rujevica u Rijeci isticali u nekoliko navrata ustašku zastavu te ih je prijavila Općinskom sudu u Rijeci, javljeno je u srijedu.

Zbog incidenta je UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza, a da je na stadionu ustaška zastava, UEFA-i je dojavio delegat FARE-a koji dolazi iz Čakovca.

Zoran Stevanović iz FARE-a tvrdi da su se zbog prijave ustaške zastave oni našli pod osudom javnosti. Kaže da su i sportski dužnosnici, odmah nakon incidenta, trebali biti promišljeniji u svojim izjavama i reakcijama.

“Već 10-15 godina, što zbog primamljivog prezimena što zbog FARE priče, slušam ta osuđivanja. Na kraju nam to stiže od navijačkog puka, pa od medijskog, delegata. Međutim, u sportskom segmentu volio bih vjerovati da su i Dalić i Kustić bili vruće glave i da su te izjave bile ishitrene. Trebali su malo ‘spustiti loptu na zemlju’ jer u posljednjih 10 godina ne možemo se baš podičiti događanjima. Dopuštali su mnoge folkore različitim igračima, izbornicima i predsjednicama, a onda su nam uvijek bili neki drugi krivi. Jesu li to novinari orjunaši, sabotaže, udbaši, Srbi, masoni, uvijek je netko drugi kriv, a na kraju krajeva vidimo da smo sami sebi krivi”, kazuje Stevanović.

Naglasio je važnost poštivanja protokola i ugovora s UEFA-om te je istaknuo da više ne bismo smjeli biti iznenađeni kada takvi incidenti rezultiraju sankcijama.

“Zadnje dvije godine napravljeni su veliki pomaci na razini nacionalne politike i HNS-a, a trebalo bi se tako i nastaviti tim koracima. Trebali bismo krenuti naprijed, a pojedinci, navijačke skupine, tko god bude kriv, zbog ovog trebaju odgovarati. Stalno tražimo Pedra, stalno je lov na vještice, a treba izaći iz tog kruga i prihvatiti da smo mi začetnici tog problema”, rekao je.

Opisao je i kroz što prolazi udruga FARE posljednjih godina.

“Morat ću stati na stranu FARE-a, koja pošalje delegate, za koje ni mi u Hrvatskoj ne znamo tko su pa čak ni moja malenkost. Ta organizacija u javnom prostoru prolazi linčovanje, a nitko se nikada nije ispričao kad se pokazalo da smo sami sebi napravili problem. Ipak, nakon 10-15 godina okretanja glave očito su Savez i nacionalna politika shvatili da krivac mora biti kažnjen”, govori.

Stevanović je najavio da će u srijedu imati radni sastanak s Hrvatskim nogometnim savezom kako bi se razgovaralo o daljnjim koracima i planovima za suzbijanje rasizma na sportskim događanjima. “Moramo vidjeti kako se mogu donijeti novi akcijski planovi koji se u stvarnosti doista mogu provoditi i da se više ne čudimo i da shvatimo da smo stvarno mi krivi”, kazao je.

Na pitanje o posljednjem susretu s HNS-om, Stevanović je istaknuo da je to bilo tijekom 2014. ili 2015. godine nakon incidenta s bivšim reprezentativcem Joeom Šimunićem, koji je uzvikivao “Za dom spremni”. Kazao je potom da ne želi prozivati aktualni sastav Saveza, ali da je od 2014. do danas bilo puno problematičnih situacija.

“Taj period je bio predug. Vidjeli smo kako se amnestirao i sam Joe, poslije je bio i selektor, radi s malom djecom, a u svakom slučaju na Zapadu nije ni to dobrodošlo nakon što je uzvikivao ‘Za dom spremni’”, zaključio je za N1.

 

You may also like