Home Izdvojeno Stižu Patrioti: Washington dao prioritet Ukrajini, drugima odgađa vojne isporuke

Stižu Patrioti: Washington dao prioritet Ukrajini, drugima odgađa vojne isporuke

by Kristina B

Bijela kuća potvrdila je da će Ukrajina dobiti prioritet u isporuci raketa protuzračne obrane. SAD će dati prednost isporukama projektila protuzračne obrane Ukrajini u odnosu na narudžbe iz drugih zemalja, rekao je 20. lipnja glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby, a prenosi Kyiv Independent.

“Vlada Sjedinjenih Američkih Država donijela je tešku, ali nužnu odluku da promijeni prioritete u kratkoročnim planiranim isporukama inozemne vojne prodaje drugim zemljama, posebice projektila Patriot i NASAMS, kako bi umjesto kod njih išle u Ukrajinu”, rekao je u komentarima koje je prenio AFP.

Komentari američkog predsjednika Joea Bidena ranije ovog mjeseca snažno su sugerirali da je takav potez na stolu. “Dajemo do znanja onim zemljama koje očekuju naše sustave protuzračne obrane u budućnosti da će morati pričekati”, rekao je Biden nakon potpisivanja 10-godišnjeg sigurnosnog sporazuma s predsjednikom Volodymyrom Zelenskim na summitu Grupe sedam (G7) u Italiji 13. lipnja. “Sve što imamo ići će u Ukrajinu dok se njihove potrebe ne ispune. A onda ćemo ispuniti obveze koje smo preuzeli prema drugim zemljama.”

U objavi na društvenim mrežama 20. lipnja Zelensky je zahvalio predsjedniku Bidenu na posljednjoj odluci. “Partnerstvo između Ukrajine i Sjedinjenih Država snažno je i nepokolebljivo. Zajedno štitimo život od terora i agresije”, rekao je.

Također 20. lipnja, Rumunjska je objavila da će prebaciti sustav protuzračne obrane Patriot u Ukrajinu. Kijev je dobio svoju prvu bateriju Patriot iz Washingtona u prvoj polovici 2023., a od tada se najnapredniji američki protuzračni sustav pokazao ključnim u obrani ukrajinskog neba. Njemačka je također isporučila dva svoja sustava, a treći je na putu.

Ukrajina je pozvala svoje partnere da osiguraju dodatnu protuzračnu obranu dok Rusija intenzivira svoje udare na ukrajinske naseljene centre i infrastrukturu. Sustavi Patriot vrlo su učinkoviti u presretanju ruskih balističkih i krstarećih projektila.

Rumunjska će isporučiti ​​Ukrajini svoj sustav Patriot, odlučilo je rumunjsko Vijeće obrane

Poljska, Rumunjska i Njemačka su među europskim zemljama s otvorenim narudžbama za Patriot sustave koje tek treba isporučiti, a Španjolska ima narudžbe za Patriot lansere.

Američke rakete za Patriotte proizvedene za Švicarsku trebale bi biti isporučene Ukrajini unatoč ugovornim obvezama, izvijestio je švicarski list Blick pozivajući se na neotkrivene izvore.

You may also like