Home Izdvojeno ŠTO JE ISTINA OKO SPUTNJIKA V? Je li priča o dolasku ruskog cjepiva odvlačenje pažnje ili pokrivanje svih opcija?

ŠTO JE ISTINA OKO SPUTNJIKA V? Je li priča o dolasku ruskog cjepiva odvlačenje pažnje ili pokrivanje svih opcija?

by Ante R.

Ministar Beroš kaže, spremni smo nabaviti sputnik, premijer kaže: Ništa bez odobrenja Euopske komisije

Treba nam, ne treba nam. Možemo ga nabaviti, eto već stiže, al’ nećemo kontra Europe. I tako danima. Riječ je o cjepivu Sputnjik i informacijama koje se plasiraju u javnosti, a onda opovrgavaju iz Vlade. Premijer balansira između Moskve i Brisela, a čini se da je i odlučio, donosi RTL.

Je li cijela bombastična priča o mogućem dolasku milijun doza ruskog cjepiva trebala odvući pažnju s masovnog cijepljenja preko reda?

Ministar Beroš kaže, spremni smo nabaviti Sputnjik, premijer kaže: Ništa bez odobrenja Euopske komisije. Netko bi rekao kako su izjave neusklađene, no u pitanju je samo pokrivanje svih opcija.

“Paralelno vozimo na oba kolosijeka i upotrijebit ćemo onaj za koji procijenimo da je najsigurniji za hrvatske građane”, kazao je ministar Vili Beroš.

Europka agencija traži više

Beroš tvrdi da je kontakt s Rusima započeo tek kada je postalo jasno da ostali proizvođači neće dostaviti količine na koje su se obvezali. Iako se već baratalo brojkama od milijun doza, premijer ublažava – sve je još na informativnom karakteru.

“Mi ćemo da temelju dosadašnjih kontakata napraviti određene upite prema Ruskoj strani u vezi cjepiva sputnik, vidjeti kakve su sve tu informacije”, izjavio je premijer Andrej Plenković.

Dva Beroševa kolosijeka su onaj u kojem hrvatski HALMED odobri privremeno korištenje suptnjika prema uzoru na Mađarsku, a drugi je čekanje da rusko cjepivo odobri Europska agencija za lijekove. Crnogorski pulmolog Sergej Boljević, koji radi u Moskvi, cijepljen je Sputnjikom još u studenom. Kaže, nikakvih nuspojava nije bilo.

“Ovdje su ruski znanstvenici pobijedili pošto se pokazalo da je Sputnjik V najbolje sad cjepivo u svijetu”, kazao je predstojnik Katedre za patologiju na Sečenovskom sveučilištu u Moskvi Sergej Boljević.

No, Europska agencija traži više od mišljenja doktora Boljevića, pa bi registracija mogla potrajati do svibnja kada bi Hrvatska trebala dobiti i zaostale, već naručene doze druga četiri proizvođača, koje su se do sad trošile da se ne baci.

“To nije nikakav spin, to su nastojanja vlade da se omogući ono što je trenutno dostupno i što se nudi na tržištu”, rekao je ministar Beroš.

Izjava Ursule von der Leyen

Hrvatska simultanka s Moskvom i Bruxellesom ne sviđa se predsjednci Europske komisije kojoj ruski prodor u zemlje Unije ne odgovara. Pita se, kako Rusi mogu nuditi milijune doza drugim državama kada ni sami nisu Sputnjikom procijepili dovoljno ljudi.

“Sa Sputnjik V se cijepilo negdje oko 3 milijuna ljudi već. A ja kažem uvijek taj kolektivni zapad hoće Rusiju malo da ubode, znate. Evo, tu je onda to rekla, ali ona potpuno ne prati naša sredstva masovne informacije ili to što govori naš predsjednik”, kazao je Boljević.

Upravo izjava Ursule von der Leyen je razlog zašto je premijer napore za nabavku ruskog cjepiva ublažio u odnosu na Beroševe izjave, tvrde iz Domovinskog pokreta.

“Ako je premijer već odlučio slušati nekoga izvana, mislim da krivu Njemicu sluša, dakle, bilo bi bolje da se usmjeri prema onome što radi kancelarka Merkel, a manje što se događa u Komisiji”, rekao je saborski zastupnik Stephen Nikola Bartulica.

Hrvatski javni interes za Sputnjik mogao bi ponukati Europsku uniju da pogura zaostale doze zapadnih proizvođača prema nama. Možda je i to bio cilj, a možda i odmak od afere da se ne baci!