Home Analiza Tajnik zambijskog Ministarstva unutarnjih poslova Dickson Matembo izrekao teške optužbe prema optuženim Hrvatima: “Više puta su prelazili granicu”

Tajnik zambijskog Ministarstva unutarnjih poslova Dickson Matembo izrekao teške optužbe prema optuženim Hrvatima: “Više puta su prelazili granicu”

by Ante R.

Izreka tajnika zambijskog Ministarstva unutarnjih poslova Dicksona Matemboa da su optuženi Hrvati za trgovinu djecom više puta prelazili granicu između Zambije i DR Kongo.
Ta njegova izjava ne poklapa se s dosadašnjim informacijama, prema kojima Hrvati nisu uopće bili u DR Kongu, već su im djecu doveli u Zambiju. Postavlja se pitanje jesu li Hrvati išli u “sirotište” upoznavati djecu ili su radili na dovođenju još djece iz DR Kongo u Hrvatsku. Nadamo se da se ipak radi o upoznavanju djece.

Kako su djeca još uvijek hrvatski državljani, njima državljanstvo može poništiti ili Hrvatska ili DR Kongo u koju će biti vraćeni. Kako je MUP Zambije utvrdio da su dokumenti o posvajanju i državljanstvu lažni, postavlja se pitanje odgovornosti svih onih u lancu koji su registrirali nezakonito posvojenje i izdali djeci sva hrvatska dokumenta.
Podsjećamo na izjavu predsjednika Vrhovnog suda da Hrvatska država mora otići po djecu u Zambiju, ali i svih aktera hrvatske izvršne vlasti.