Home Izdvojeno Tijekom noći nekoliko potresa u Petrinji, najjači 3.7 po Richteru

Tijekom noći nekoliko potresa u Petrinji, najjači 3.7 po Richteru

by Ante R.

Umjereni potres zabilježen je noćas iza četiri sata kod Petrinje, a osjetio se i u Zagrebu. Za razliku od jučer ujutro, ovo su nešto slabiji potresi, donosi N1.

TIJEK DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU

8:50

Marko Popović i Hrvoje Ostović iz JVP-a Gospić u Petrinji pomažu građanima.

“Radimo na sanaciji krovišta i sve drugo što treba građanima”, kažu. “Iz viđenog, ovdje ima puno posla, ali tu je i humani dio odnosa s ljudima. Na raspolaganju smo im”, dodaju. Kažu da dio njih spava u automobilima da ostave mjesta građanima.

Danas su na terenu 44 vatrogasca iz Ličko-senjske županije.

8:30

U Glinu su stigli ministrica Nikolina Brnjac, ministar Tomo Medved i župan Ivo Žinić koji su dočekali mobilne kućice za građane koji se ne mogu vratiti u svoje kuće.

“Ovo je važan oblik potpore i pomoći zbog ljudi koji ne žele napustiti svoje domove. U manje od 48 sati 83 stambena objekta iz cijele Hrvatske dolaze u Glinu. Vjerujem da ćemo narednih dana pokriti cijelu Sisačko-moslavačku županiju. Ovo je dokaz angažiranosti svih resora Vlade RH te svih drugih, lokalne zajednice, s cilje da se ova nesreća lakše prevladala”, rekao je Medved.

Dostavljeni su agregati, dodao je.

Rano jutros snimili smo dolazak prvih mobilnih kućica u Glinu.

7:50

Dio stanovnika s potresom pogođenog područja i drugu je noć provelo vani. “Povremeno smo palili aute, sa mnom su sin unuk i jedna susjeda koja je sama pa je s nama. Ostali smo i čekamo kontejnere. Kuća je srušena. Nadamo se pomoći dobrih ljudi.

Jedan je skinuo vlastitu bundu i dao mom unuku, čovjek je bio iz Samobora, svi su priskočili….”, govori gotovo u suzama jedna gospođa za HRT jutros.

7:00

Zbog razornog potresa otežano se vozi na pojedinim prometnicama u Sisačko-moslavačkoj županiji, a očekuju se gužve na svim prilazima Petrinji, Glini i Sisku te okolnim mjestima, izvijestio je u četvrtak Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog smirivanja prometa vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h na autocesti A11 između čvora Velika Gorica i naplatne postaje Mraclin, u smjeru Lekenika i čvora Buševec i naplatne postaje Mraclin u smjeru Zagreba.

Pozivaju se vozači da prate upute nadležnih i izbjegavaju odlazak u potresom pogođena područja kako bi se olakšao rad žurnih službi.

6:35

Noćas, 31. prosinca 2020. godine u 04 sata i 43 minute seizmografi Seizmološke službe zabilježili su umjeren potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 3,7 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V stupnja EMS ljestvice, izvijestili su iz Seizmološke službe

Podsjetimo jučer ujutro Hrvatsku je zatresao potres 4.8 po Richteru.

Slična situacija očekuje se i u narednim danima pa i tjednima, upozoravaju seizmolozi.