Home Izdvojeno Tko su ustavni suci koji nisu glasali i oni koji su bili protiv, znate li iz čijih kvota su izabrani

Tko su ustavni suci koji nisu glasali i oni koji su bili protiv, znate li iz čijih kvota su izabrani

by Ante R.

Ustavni sud odlučio je da predsjednik Zoran Milanović ne može biti na listi za skore parlamentarne izbore, objavio je to predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Ustavni sud ukupno ima 13 sudaca, a o Milanovićevoj sudbini raspravljalo je njih 11. Samo dvoje sudaca bili su protiv mišljenja koje je predstavio Šeparović – bivša SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović, mnogima poznatija po neslavnoj rečenici “pipl mast trast as” u Europskom parlamentu te Andrej Abramović.

Antičević Marinović i Abramović su istaknuli da nije do kraja razjašnjeno kad predsjednik Republike može nastupati, gdje je ta granica i kad to postaje izborna utrka. Glasovali nisu Lovorka Kušan i Goran Selanec zbog “tehničkih razloga”, ali nisu naveli koji su to.

Zajedničko svim četvero sudaca je da su u Ustavni sud ušli u kvoti SDP-a i njihovi potezi mogu se smatrati manevrom kako se ne bi zamjerili SDP-u kod reizbora, no zanimljivo da su u stvari Lovorka Kušan i Goran Selanec svojim ne prisustvovanjem glasanju prešutno dali podršku sucima koji su glasali o neustavnom ponašanju Zorana Milanovića i Peđe Grbina, dok su Antičević Marinović i Abramović izveli u pravu nepoznat manevar s čudnim obrazloženjem, a sve da se ne zamjere SDP-u, pogotovo njihova bivša članica Ingrid Antičević Marinović