Home Izdvojeno U Livnu otkriven spomenik časnoj sestri Bogoljubi Jazvo: U dogovoru sa Stepincem spasila više od 300 Židova

U Livnu otkriven spomenik časnoj sestri Bogoljubi Jazvo: U dogovoru sa Stepincem spasila više od 300 Židova

by Kristina B

U Livnu je u petak otkriven spomenik povećen časnoj sestri milosrdnici Bogoljubi Jazvo za koju je utvrđeno da je tijekom Drugog svjetskog rata rata u dogovoru s blaženim kardinalom Alojzijem Stepincem spasila više od 300 Židova dok je bila na čelu Bolnice sestara milosrdnica na Vinogradskoj cesti u Zagrebu.

Spomen obilježje časnoj sestri čija je hrabrost široko prepoznata okriveno je u sklopu obilježavanja 150. obljetnice dolaska i djelovanja časnih sestara milosrdnica u Livnu koja su ostavile veliki trag u radu s mladima i tamošnjoj zajednici.

Katolički prosvjetari oštro protiv seksualnog obrazovanja: “To je neprihvatljivo i štetno”

Iznimnu hrabrost časne sestre Bogoljube Jazvo rasvijetlio je zagrebački poduzetnik židovskog podrijetla Marko Danon. On je na uvid dobio mnoge dokumente iz beogradskih i zagrebačkih arhiva. Danon tvrdi da se ona odlučila na tajnu akciju skrivanja više od 300 Židova kako bi ih spasila od smrti u dogovoru s blaženim nadbiskupom zagrebačkim Alojzijem Stepincem.

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Michael Murphy rekao je kako je djelo Bogoljube Jazvo prepoznato i u SAD-u. U znak zahvalnosti u središtu Livna je časnoj sestri koja je bila upraviteljica Bolnice sestara milosrdnica na Vinogradskoj cesti u Zagrebu podignut spomenik naziva “Zdenac života”. Autor spomenika je umjetnik iz Tomislavgrada Ante Braovac. (Hina)