Home Izdvojeno U Osijeku otvoren Srpski kulturni centar

U Osijeku otvoren Srpski kulturni centar

by Ante R.

Srpski kulturni centar otvoren je u petak navečer u Osijeku, kao rezultat suradnje Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Eparhije osječko-poljske i baranjske, uz financijsku potporu Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je na otvorenju kako će se u novom objektu građani srpske nacionalnosti moći okupljati sa sumještanima i sugrađanima drugih nacionalnosti, prije svega hrvatske, i dijeliti “sve što obogaćuje i zbližava, a tamo gdje treba i zacjeljuje”.

Dodao je kako je taj  kulturni centar rezultar suradnje SNV-a i Eparhije osječko poljske. Srpska pravoslavna crkvena općina Osijek osigurala je zemljište, prostor je uređen i opremljen uz financijska sredstva Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH i funkcionirat će, prije svega, uz podršku Vlade.

Drago nam je što kulturni centar otvaramo u Osijeku, gradu koji daje novu priliku za nove odnose među sugrađanima, gradu koji zaslužuje da se u cijelosti oporavi od rata i politika, da živi onako kako je znao živjeti tijekom različitih naprednih razdoblja svoje povijesti, poručio je Pupovac.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Zoran Milošević rekao je kako će taj prostor prvenstveno služiti predstavnicima srpske zajednice grada Osijeka, ali i svim ostalima u Osječko-baranjskoj županiji, jer će se tamo održavati kulturne aktivnosti i druga događanja.

Centar će pridonijeti očuvanju srpskog nacionalnog identiteta, kulture, tradicije, jezika i vjere, dodao je.

Documenta traži od Ministrice kulture da zaštiti JUSP-a Jasenovac od cenzure i revizionizma

Episkop osječko-poljski i baranjski Heruvim iskazao je nadu da će taj kulturni centar promovirati osnovne kršćanske vrijednosti, koje se uvijek temelje na toleranciji, na uvažavanju drugoga i drugačijega, i da će upotpuniti kulturnu sliku RH.

Želim da nas Kristovo Evanđelje i sve što kultura, kao objedinjući duh nosi, uvijek ujedinjuje i izgrađuje kao bolje ljude, poručio je episkop.-Hina

Pupovac: Glasanje o Odboru odgođeno dok se ne stišaju strasti

Radin ucjenjuje, rušio bi vladu: ‘Ili Pupovac ili nitko!‘

You may also like