Home Izdvojeno Udruge: U Zakon o civilnim stradalnicima nisu ugrađeni zaštitni mehanizmi

Udruge: U Zakon o civilnim stradalnicima nisu ugrađeni zaštitni mehanizmi

by Ante R.

Udruga obitelji umrlih hrvatskih branitelja, Udruga pravnika Vukovar ’91 i Udruga Hrvatski bedem upozorile su da u Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata nisu ugrađeni potrebni zaštitni mehanizmi koji će priječiti da pripadnici agresorske vojske ostvare svoj status.

“Nemamo zaštitnog mehanizma da spriječimo da pripadnici agresora i njihovi pomagači ostvare prava”, upozorio je u četvrtak na konferenciji za novinare Pero Kovačević iz Udruge pravnika Vukovar ’91 tražeći da se taj konačni prijedlog zakona uputi u treće čitanje. Dodao je kako nitko ni ne vodi evidenciju o agresoru i njihovim pomagačima.

Istaknuo je i kako Hrvatska prema međunarodnom ratnom pravu kao ni našem Zakonu o odgovornosti za štetu uzrokovanu od pripadnika hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga tijekom Domovinskog rata nema obvezu plaćati ratnu štetu agresoru kao ni civilima koji su živjeli u tzv. SAO Krajini. “Ali to, nažalost, se ovim zakonom čini i čini se na loš način “, upozorio je.

Kovačević je rekao i da će, ako ostane ovakav zakon, Hrvatska posredno priznati srbijansku tezu da je Domovinski rat u Hrvatskoj bio građanski rat i da je naša zemlja obeštetila civile.

Naglasivši kako traže da se u taj zakon ugrade četiri zaštitna mehanizma, poručio je da bi svi oni koji traže ostvarivanje prava iz tog zakona, a stradali su na području tadašnjeg okupiranog područja, trebaju izvan svake sumnje dokazati da nisu bili pripadnici paravojnih jedinica ili njihovi pomagači.

Također, u zakon bi trebalo staviti i da to nije ratno obeštećenje već se radi o pomoći svojim državljanima.

Kovačević je rekao i da bi u zakon trebalo staviti i odredbu da će se sve što će se isplatiti civilima stradalim tijekom Domovinskog rata na strani agresora alimentirati od strane Srbije kao ratno obeštećenje.

Uz to, smatra i da bi se u krug odoba koje ne ostvaruju pravo po tom zakonu trebali staviti i dužnosnici tzv. Republike Srpske Krajine kojih nema u zakonu. “Veljko Džakula nije bio pripadnik vojske tzv. RSK, ali je bio visoki dužnosnik. Puno ih takvih imate i njih trebate staviti u zakon, ali to očito ne da Milorad Pupovac”, kazao je Kovačević.

Napominjući kako nisu protiv toga zakona, predsjednica Udruge obitelji umrlih hrvatskih branitelja Tanja Polić Marković upozorila je da se on u izglasavanje ide bez potrebnih “zaštitnih mehanizama”. Stoga će se, smatra, kroz njega moći provući i oni koji su tijekom Domovinskog rata punili masovne grobnice ili ukazivali prstom koga će se odvesti u logore a nisu bili pripadnici vojnih, paravojnih ili parapolicijskih jedinica u tzv. Republici Srpskoj Krajini.

“Zastrašujuće je da se u prvi plan, kao štit, guraju naše stvarne žrtve zbog kojih se zakon trebao već odavno donijeti. Zakon je potrebno donijeti jer mnogi roditelji nisu pronašli svoju djecu, ali njih gurati kao štit i bacati prašinu u oči hrvatskom narodu je u najmanju ruku perverzno”, poručila je. Hina