Home Izdvojeno Ustavnopravni stručnjak: Ako je zakon o izbornim jedinicama neustavan, onda je i Odluka o izboru potpredsjednika i članova Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske

Ustavnopravni stručnjak: Ako je zakon o izbornim jedinicama neustavan, onda je i Odluka o izboru potpredsjednika i članova Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske

by Ante R.
Mato Palić

Ustavno pravni stručnjak Doc.dr.sc. Mato Palić komentirao je za Hrvatski glasnik neustavnost Izbornog zakona, ali i stavio u kontekst ustavnost Odluke o izboru potpredsjednika i članova Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske. 

Ukoliko se možemo složiti, a oko toga se mnogi slažu, da je Zakon o izbornim jedinicama neustavan zato što je stupio na snagu prije objave u Narodnim novinama onda se opravdano može postaviti i pitanje da li je u skladu s Ustavom i Odluka o izboru potpredsjednika i članova Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske. Zašto?

Tu Odluku je donio Hrvatski sabor na prijedlog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskog sabora na sjednici dana 03. ožujka 2023. godine. U njoj je u točki V navedeno kako stupa na snagu danom donošenja i da će se objaviti u Narodnim novinama. Dan donošenja je 03. ožujka 2023. godine, a dan objave je 08. ožujka 2003. godine. Nedvojbeno proizlazi da je stupila na snagu pet dana prije objave u Narodnim novinama. Tom je odlukom izabrano ukupno pet od devet članova Državnog izbornog povjerenstva.

Vrijedi li isti kriterij za Zakon o izbornim jedinicama kao i za ovu Odluku?

Podsjećamo da je Domovinski pokret podigao Kaznenu prijavu DORH-u protiv Nine Raspudića radi krivotvorenja isprave, prijevare i uskraćivanja biračkog prava.
Mario Radić, zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta, i Stipo Mlinarić, saborski zastupnik DP-a, danas su Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske predali kaznenu prijavu protiv Nine Raspudića, saborskog zastupnika Mosta, zbog počinjenja kaznenih djela krivotvorenja isprave (čl. 278)., prijevare ( čl. 236.) i uskraćivanja biračkomatobPalićg prava (čl. 334.) Kaznenog zakona.