Home Izdvojeno UŽARILO SE SVE Šaht umjesto tave i jaje pečeno na oko

UŽARILO SE SVE Šaht umjesto tave i jaje pečeno na oko

by Ante R.

Toliko je vruće da bi se jaje ispeklo na betonu – rečenica je sasvim primjerena u proteklim danima toplinskoga vala. Kako su i najavljivali meteorolozi, današnji je dan, a prema najavama također sutra i prekosutra u crvenome alarmu koji vrijedi na području cijele Hrvatske.

Ekipu portala SiB zanimalo je koliko ima istine u tome da se jaje doista može ispeći na metalnome šahtu. Oboružani jajima uputili su se na Trg poginulih branitelja i civila na Jugu 2 gdje je asfalt sve negdje do 17 sati u potpunosti na suncu.

Ono što ih je najprije iznenadilo jest vrelina klupa na kojima su doslovno opekli noge i ruke na 45 stupnjeva. Ipak, površina klupe od perforiranog lima, kako je pokazala profesionalna termovizijska kamera, nije najtoplija površina. Od asfalta je za oko pet stupnjeva u četvrtak oko podneva bio topliji metalni šaht gdje je temperatura iznosila punih 65 stupnjeva! Novinarska je ekipa ipak pronašla još jednu vreliju površinu i to na poklopcu motora na automobilu crne boje. Ondje je temperatura bila nevjerojatnih 73 stupnja!

Ipak, kako nisu mogli izvesti pokus pečenja jaja na tuđem automobilu, jaje su razlili na metalnome šahtu na oko 65 stupnjeva. Iako su, s obzirom na vrelinu kojoj gotovo niti hladovina ne bi pomogla, očekivali da će se jaje ispeći u tren oka, vjetrić koji je puhao cijelo vrijeme, onemogućio je pripremu jaja na oko.

Uz to, vlaga iz jajeta ohladila je površinu metalnog asfalta pa je pokusno jaje nakon otprilike pet minuta tek dobilo koricu na površini, iako je cvrčalo gotovo 15 minuta. U šali bismo rekli – dobili su zanimljiv omlet koji uz mrvicu soli ne bi bio za baciti! No, ne i uobičajeno jaje na oko.

You may also like