Home Izdvojeno VIDEO Plenković je držao govor ukrajinskim zastupnicima: ‘Mi ćemo uvijek biti uz vaš narod’

VIDEO Plenković je držao govor ukrajinskim zastupnicima: ‘Mi ćemo uvijek biti uz vaš narod’

by Ante R.

Dragi prijatelji, poveznice između naših naroda mnogobrojne su i sežu daleko u prošlost. Ukrajina je među prvim državama priznala Hrvatsku, rekao je premijer

Hrvatska nikada neće priznati aneksiju okupiranih ukrajinskih regija, kao što nije priznala aneksiju Krima. Mnoge se zemlje zbog ruske agresije sada suočavaju s visokim cijenama, nestašicom hrane, rekao je premijer Andrej Plenković na početku obraćanja zastupnicima u ukrajinskom parlamentu. Na sjednici je sudjelovala i hrvatska veleposlanica u toj zemlji Anica Djamić, kojoj se premijer posebno zahvalio.

– Rusija je jedina odgovorna za globalnu krizu jer ju je sama izazvala. Hrvatska je među mnogim koji su usvojile sankcije. Dok Ukrajina može računati na solidarnost, Rusija je sve izoliranija –  rekao je premijer i dodao kako je ponosan što Hrvatska i Ukrajina slave 30. obljetnicu diplomatskih odnosa

– Dragi prijatelji, poveznice između naših naroda mnogobrojne su i sežu daleko u prošlost. Ukrajina je među prvim državama priznala Hrvatsku i ponosan sam što ove godine slavimo 30. obljetnicu diplomatskih odnosa – dodao je premijer.

Plenković je rekao kako su dva temeljna politička prioriteta za Ukrajinu reintegracija okupiranih područja i euroatlantski put.

– Naša Vlada nastavit će vas sustavno podržavati. Hrvatska u ovom području ima jedinstveno iskustvo. Od samih početaka, podupirali smo vašu europsku perspektivu. Bio sam sretan što sam s predsjednikom Zelenskim prošle godine u prosincu potpisao zajedničku deklaraciju o europskoj perspektivi. Uvjeren sam da će paralelno s otporom ruskog agresiji Ukrajina svoju posvećenost demokraciji i čuvanju slobode pokazati i na svom europskom putu koji je započeo u lipnju dobivanjem statusa kandidata. Hrvatska je dodjeljivanje statusa kandidata snažno podržala, čestitamo vam i želimo da u kratkom roku ispunite preporuke koje je uputila EK – izjavio je Plenković i naglasio kako je Hrvatska zagovornik politike otvorenih vrata NATO-a.

– Status kandidata je i zasluga mlade i dinamične ukrajinske demokracije koja je s godinama rasla. Proces pridruživanja EU velika je generacijska prilika za moderniziranje institucija i gospodarstva te jačanje državnosti. Hrvatska će u procesu, kao najmlađa članica EU, nastaviti davati podršku. Daljnji europski put Ukrajine bit će najveća moralna satisfakcija za sve žrtve ukrajinskog naroda u borbi za slobodu, nezavisnost i demokraciju. Hrvatska je i snažan zagovornik politike otvorenih vrata NATO-a te uvažava težnju Ukrajine za prijem u Sjevernoatlantski savez – rekao je Plenković te istaknuo kako je Hrvatska primjer kako obraniti svoju zemlju.

– Primjer Hrvatske pokazuje kako je moguće obraniti svoju zemlju od agresije, pobijediti daleko jačeg protivnika i u konačnici postati dio obitelji europskih naroda. Nije puka fraza kazati kako nitko bolje od nas ne razumije Ukrajince. Drago nam je da je Europa naučila iz grešaka i što pruža pomoć žrtvi agresije – dodao je Plenković te odmah nastavio:

– Ponosni smo i zadivljeni jedinstvom koji pokazujete. Ukrajinske zastave viju se diljem svijeta. Želim da se uskoro opet viju i diljem cijele Ukrajine. Želim vam dati podršku na hrabroj i odvažnoj borbi za slobodu. Slava Ukrajini! – zaključio je Plenković, prenosi 24sata.