Podsjetio je da su zajedno s guvernerom HNB-a Vujčićem vodili proces vezan uz članstvo Hrvatske u europodručju, istaknuvši kako su to pozicije u kojima je kontinuitet itekako bitan. “Imamo vrlo kvalitetnu suradnju i osjećaj zadovoljstva s onim što je iza nas. Politika HNB-a se treba voditi oko najvažnijeg pitanja a to je stabilnost  cijena. Ona je sada nakon članstva u europodručju dodatno vezana za ono što radi Europska središnja banka”, rekao je Plenković.

Prije ljetnog odmora, Hrvatski sabor će ovaj tjedan odlučiti i tko će u idućih šest godina biti na čelu Hrvatske narodne banke (HNB), budući da guverneru Borisu Vujčiću mandat istječe 13. srpnja. Mandat istječe i njegovoj zamjenici Sandri Švaljek te dvojici viceguvernera, Slavku Tešiji i Romanu Šubiću. Sabor guvernera imenuje na prijedlog svog Odbora za izbor i imenovanja, uz mišljenje Odbora za financije i državni proračun.

Državnih tajnika treba biti realan broj

Upitan kada se očekuje dogovor s Domovinskim pokretom oko državnih tajnika, premijer Plenković rekao je da razgovaraju s nizom aktera koji su u parlamentarnoj većini te to nije samo pitanje DP-a. Pojasnio je kako se o toj temi razgovara, postoje neki prijedlozi i ima zainteresiranih više za više ministarstava. “Moramo naći neke realne okvire. Ne može sada u Vladi biti 150 državnih tajnika”, rekao je premijer.