Home Izdvojeno VRIJEME CURI Radovan Dobronić predsjednik DIP-a predaje predsjedniku Republike rezultate izbora. Hoće li se uspjeti oformiti saborska većina ili idemo ponovo na izbore.

VRIJEME CURI Radovan Dobronić predsjednik DIP-a predaje predsjedniku Republike rezultate izbora. Hoće li se uspjeti oformiti saborska većina ili idemo ponovo na izbore.

by Ante R.
Izbori

Današnja objava konačnih i službenih izbornih rezultata znači da od utorka teče rok od 20 dana za održavanje prve sjednice novog Sabora, krajnji rok za nju je nedjelja, 19. svibnja

Rezultati izbora za 11. saziv Hrvatskog sabora, koji su održani 17. travnja, su konačni, utvrdilo je u ponedjeljak Državno izborno povjerenstvo (DIP) čiji će predsjednik Radovan Dobronić te rezultate uručiti predsjedniku Republike.

HDZ relativni pobjednik
Konačne izborne rezultate DIP je utvrdio nakon proteka rokova za prigovore i žalbe, prijepodne ih je objavio na svojoj mrežnoj stranici, a tijekom dana bit će objavljeni u Narodnim novinama, službenom glasilu Republike Hrvatske.

Relativni pobjednik izbora je HDZ s partnerima, od 151 zastupničkog mandata, osvojio ih je 61, nedovoljno da sam formira vlast. SDP s partnerima, odnosno koalicija Rijeke pravde, ima 42 mandata, DP 14, koalicija Mosta i Suverenista 11, platforma Možemo 10, po dva mandata imaju IDS i Nezavisna platforma sjever, te jedan zastupnički mandat stranka Fokus. Osam mandata imaju pripadnici nacionalnih manjina.

Teče rok za prvu sjednicu Sabora
Današnja objava konačnih i službenih izbornih rezultata znači da od utorka teče rok od 20 dana za održavanje prve sjednice novog Sabora, krajnji rok za nju je nedjelja, 19. svibnja.

Sabor na prvo zasjedanje saziva predsjednik Republike koji ne mora čekati krajnji rok, može to učiniti i ranije, vodeći računa da ostavi dovoljno vremena da zastupnici na vrijeme dobiju pozive na sjednicu, što je bila praksa nakon svih prethodnih izbora.

Nakon prethodnih izbora za Hrvatski sabor, održanih 5. srpnja 2020., predsjednik Republike Zoran Milanović prvu je saborsku sjednicu sazvao za 22. srpnja, a njegova odluka o sazivanju nosila je nadnevak 16. srpnja.- Hina