Home Izdvojeno Zabranjeno voće, najdraže voće, zabranjena pjesma najdraža je pjesma, zašto?

Zabranjeno voće, najdraže voće, zabranjena pjesma najdraža je pjesma, zašto?

by Ante R.
RUDEŠ BOYSI

Krenimo redom, zašto Ukrajinci nisu zabranili pozdrav „Slava Ukrajini” i koje su dodirne točke između tog pozdrava i pozdrava „Za dom spremni”. Oba pozdrava su se koristila za vrijeme drugog svjetskog rata i oslobodilačkim ratovima Hrvatske i Ukrajine. Zašto je Ukrajinska vojska prihvatila taj pozdrav kao svoj službeni pozdrav, a Hrvatska iako su taj pozdrav koristili pripadnici HOS-a, regularne postrojbe Hrvatske vojske zabranili i svrstali u nacistički, ustaški pozdrav. Zašto se u Američkom kongresu ili europskom parlamentu kliče „Slava Ukrajini”, zašto ga kliču čelnici EU na čelu s Ursulom von der Leyen, a kliče ga i hrvatski premijer Andrej Plenković, dok se za uzvikivanje i nošenje obilježja ZDS, bez obzira na to što je kao zaštitni znak Udruge uredno registriran u službenim tijelima Republike Hrvatske.

Odgovor je jednostavan, Ukrajinci su pozdrav stavili u kontekst borbe protiv ruskog okupatora, dok su hrvati pokleknuli i proglasili pozdrav fašističkim i zabranili ga. Pa ako su ga zabranili sami Hrvati, zašto ga ne bi zabranili i ostali, od sportskih organizacija na dalje.

Pjevanje ustaške budnice u Velikoj Gorici nije samo problem pravosuđa već i prvorazredni politički problem

Da podsjetim, Tijekom njemačke okupacije Poljske nakon rujna 1939., ukrajinske su organizacije bile slobodne razviti svoje aktivnosti. Aktivisti OUN-a bili su uključeni u rad Ukrajinskog centralnog komiteta i njegovih lokalnih ogranaka. Nakon nekog vremena to je pridonijelo razvoju nacionalne svijesti kod mnogih Ukrajinaca u generalnoj guvernerici i širenju pozdrava OUN-a. U srpnju 1940., ukrajinski promatrač iz područja Włodawe zabilježio je: Još nismo vidjeli u našim životima tako obrazovanu, tako organiziranu seosku omladinu. Svako dijete koje je prolazilo pored nas podiglo je ruku i pozdravilo: Slava Ukrajini.

U travnju 1941. u Krakovu pod njemačkom okupacijom, mlađi dio OUN-a odvojio se od matične organizacije i osnovao vlastitu organizaciju nazvanu OUN-B po svom vođi Stepanu Banderi. Skupina je prihvatila pozdrav podizanja ruke u fašističkom stilu uz povike Slava Ukrajini! i uzvraćajući Slava herojima!

Poklič ZDS dolaskom Ustaša na vlast i Ante Pavelića, modificira se pozdrav nastao stotinama godina prije u nekoliko oblika, pa modificirajući ga i za vrijeme ustaške vlasti u poklič Za dom i poglavnika spremni, ali tu modificiranu verziju pripadnici HOS-a nisu koristili.

Za ne stavljanje pozdrava ZDS u kontekst Domovinskog rata najviše je kriva hrvatska vlast od početka agresije sve do danas, jer je trebala razgraničiti upotrebu pozdrava za vrijeme NDH i Domovinskog rata. Taj pozdrav imao je potpuno drugi kontekst u odnosu na kontekst za vrijeme NDH.

Učestala pojava uzvikivanja pozdrava ZDS ili pjevanja opet modificiranih koračnica rezultat je zabrana i iskazivanja bunta određenog dijela populacije među narodom, najčešće navijačkih skupina i mladih, jer oni te uskliče ne kliču iz romantizma prema ustašama i NDH već iz bunta prema zabranama. Uostalom, mnogi od nas su zatvarani i zatvorskim kaznama, neki i napuštali bivšu državu radi buntovničkog pjevanja zabranjenih pjesama poput vile Velebita, Ustani Bane Jelačiću i sličnih pjesama. Oduvijek su zabrane i represija dovodile do bunta i namjernog pjevanja, odnosno zabranjenih radnji. Oduvijek je verbalni delikt izazivao otpor i izazivat će ga sve dok se to ne riješi na neki drugi način, a pjevanje zabranjenih pjesama na nogometnim utakmicama samo je rezultat zabrane i represije. Problem treba rješavati na druge načine, a postoje zar ne.