Home Izdvojeno “Zajedništvo je ključna riječ”, Reiner podsjetio na obilježavanje važne obljetnice za hrvatsku državnost

“Zajedništvo je ključna riječ”, Reiner podsjetio na obilježavanje važne obljetnice za hrvatsku državnost

by Ante R.

Akademik Željko Reiner (HDZ) podsjetio je na 33. obljetnicu referenduma o hrvatskoj samostalnosti i pozvao na zajedništvo koje se manifestiralo te 1991. godine.

Referendum je održan 19. svibnja 1991. godine, odazvalo mu se 83 posto biračkog tijela, a 2, 8 milijuna građana glasovalo je za samostalnu i suverenu Hrvatsku, naveo je Reiner i naglasio kako se u protekle 33 godine ne pamti tolika izlaznost građana, ali ni zajedništvo i kohezija oko jedne ideje.

Zajedništvo je ključna riječ, 93, 2 posto građana izjasnilo se za samostalnu i suverenu Hrvatsku, dalo je legitimitet tadašnjem vodstvu da pregovara sa ostalim bivšim jugoslavenskim republikama te da nakon neuspjelih pregovora, Hrvatski sabor 25. lipnja 1991. donese ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti RH, rekao je.

Podsjetio je i kako je dio zastupnika SDP-a i Socijalista toga dana  napustio sabornicu, a dio ih ostao na glasovanju. Od njih 49 koji su ostali, 48 ih je glasovalo protiv neposredno izražene volje građana na referendumu, Marko Vlašić Čiče bio je jedini SDP-ov zastupnik koji je glasovao sukladno volji građana, rekao je Reiner. – Hina.

You may also like