Home Izdvojeno Zašto je parola “Za dom zdravlja!” uz odgovor ”Branitelji spremni!” bila hit u Kninu ispod šatora

Zašto je parola “Za dom zdravlja!” uz odgovor ”Branitelji spremni!” bila hit u Kninu ispod šatora

by Ante R.

Prolaze hrvatski branitelji, oslobodioci Knina glavnom ulicom prema svečanoj pozornici…s desne strane stoji natpis DOM ZDRAVLJA KNIN, i netko se dosjetio i viknuo “Za dom zdravlja!”. Brzo se to proširilo ulicam Knina i mogli su se čuti povici: “Za dom zdravlja!”, odgovori na to su bili različiti, ugavnom…:”Branitelji spremni!”.

I bilo bi to smiješno, da istovremeno na ulazu u Knin nije snimljen mladi policajac koji plače jer ne može i ne smije pustiti pripadnike HOS-a u grad. Bio bi povik :”Za dom zdravlja!” smiješan da nisam zatekla Vukovarske pripadnike HOS-a koji su bili mirni, pristojni, sa suzama u očima nisu mogli vjerovati da ne mogu prići glavnoj svečanosti iz razloga što na majici s prednje strane imaju malu oznaku HOS-a. Možda bi se netko i nasmijao kada na putovanju kroz Lijepu našu ne bismo svugdje vidjeli crvene komunističke zvijezde petokrake i svjedočili pravom derneku komunizma i socijalizma u Kumrovcu ove godine na Titov rođendan – 25.05. I nije pri tome bitno što je svijet osudio sve totalitarne režime, uključujući komunizam.
Piše: Morisa Mikić Portal Veterani

Nije bitno niti porijeklo zabranjenog pozdrava koji je stoljećima poklik hrvatskog ratnika, izvlači se samo činjenica da je korišten i 1941 – 1945. Samo to je bitno. Imamo li trunku suosjećanja za naše ratnike koji su pod tim znakom natopili hrvatsku zemlju krvlju i život položili za slobodnu Hrvatsku i to od stoljeća 7. do 1995.? Narod na ulicama Knina ima. Narod pronalazi način da se naruga vlasti i ponosno usklikuje :”Za dom zdravlja!” prkoseći onima koji su poklik zabranili i proglasili ga nacističkim i jedino nacističkim. I ne bi tu trebalo puno, već samo malo volje, političke volje, vjere i ponosa malo više domoljublja, nekog imaginarnog zagrljaja upućenog narodu koji je vlast birao. Narodu koji je tu ostao. Vrlo jednostavno osluhnuti i prihvatiti naše, hrvatske povjesničare i da se povijesni hrvatski ratni poklič prihvati kao takav. I kao takav da se koristi. No, pitamo se zašto to nije tako? Zašto se brani herojima da ga koriste, a ginuli su pod njim? Tko je iza kulisa koji gledamo. Komunizam nam je pokazao da sve ono što su nam branili, to raste, tinja u grudima naroda, stvara bunt, revolt, proizvodi otpor.

I tako onda potpuno slučajno ili ne, ali pokvarilo se ozvučenje u trenutku govora koji su držali predsjednik Sabora Jandroković i ministar obrane Banožić. Ni riječ jedna njihova nije se čula. Nije se čula ni pjesma koja je uslijedila, no glasno ju svi zapjevaše, dao narod podršku organizatoru i pokazao razumijevanje za tehničke poteškoće. I čudom, slučajno ili ne ozvučenje je proradilo u trenutku obraćanja Predsjednika Milanovića. Znamenito, simbolično, pomalo čudno i smiješno, no Predsjedniku se svidjelo. Obratio se razumljivim govorom, bez puno pripreme, improvizirano i jednostavno. Ne znamo hoće li ministar obrane Banožić imati objašnjenje za trenutno javno sramoćenje njega i Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Možda je o tome nešto govorio, ali….nismo čuli, a nije nas jako ni zanimalo, nije nikome bilo žao što ga ne čuje.

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Kninu, gradu heroju, odvijala se s malim brojem branitelja, a razmontiravanje cijelog zdanja ( rasvjete, pozornice, ozvučenja i ostalog ) uslijedilo je 10 minuta nakon odlaska vladajuće strukture. Nevjerojatno, ako se ima u vidu ja je sve to sastavljano samo prije desetak sati. Tako da ova proslava nije, zapravo, bila namijenjena hrvatskim braniteljima i narodu.

Nebo je to osjetilo i pustilo je neviđenu količinu kiše.

I tako kroz suze i smijeh, neka nam budu zdravi i živi hrvatski branitelji i neka što manje trebaju dom zdravlja, jer jedno je sigurno -Trenutno stanje je promjenjivo. Poživite nam dragi branitelji u zdravlju da doživite Hrvatsku onakvu za kakvu ste se borili!