Home Izdvojeno ZDS RIJEŠEN SAD MOGU SKUPA Plenković: Ove godine zajednička komemoracija u Jasenovcu

ZDS RIJEŠEN SAD MOGU SKUPA Plenković: Ove godine zajednička komemoracija u Jasenovcu

by Ante R.

Na današnjoj sijednici Vlade premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo jer će se u nedjelju u Jasenovcu održati zajednička komemoracija na kojoj će biti i predstavnici židovskih općina, koji su prethodnih godina odbijali doći nezadovoljni odnosom vlasti prema NDH i ustaškom režimu.

“Drago nam je da će se ove godine Vijeće židovske općine Zagreba i Koordinacija židovskih općina u RH također odazvati pozivu ravnatelja Javne ustanova Spomen-područja Jasenovac za sudjelovanje na komemoraciji pa ćemo imati jednu komemoraciju, što smatramo dobrim i korisnim”, rekao je.

Osvrćući se na ovogodišnje obilježavanje obljetnice proboja zarobljenika iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac, Plenković je istaknuo kako se održavanje zajedničke komemoracije odvija u kontekstu hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA) i općenito napora koje Vlada ulaže u borbu protiv antisemitizma.

“Ocjenjujemo neprimjerenim nastupe i izjave pojedinih oporbenih saborskih zastupnika jučer prigodom rasprave o Izmjenama zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira gdje su povećane novčane kazne. Smatramo da je to nedopustivo, naročito agresivan pristup koji je bio upućen prema predsjedniku Sabora”, rekao je Plenković.

Plenković je rekao da će u nedjelju na komemoraciji u Jasenovcu tradicionalno biti više članova Vlade te da će posjetiti i romsko groblje u memorijalnom centru Uštici.