Home Izdvojeno Žele suziti operativni prostor ruskim agentima: Osam zemalja EU-a poziva na ograničavanje kretanja ruskih diplomata

Žele suziti operativni prostor ruskim agentima: Osam zemalja EU-a poziva na ograničavanje kretanja ruskih diplomata

by Kristina B

Osam ministara vanjskih poslova Europske unije pozvalo je EU da zabrani ruskim diplomatima slobodno kretanje po Uniji i ograniči ih na zemlje u kojima su akreditirani. “Slobodno kretanje nositelja ruskih diplomatskih i službenih putovnica, akreditiranih u jednoj zemlji domaćinu, kroz cijelo schengensko područje olakšava zlonamjerne aktivnosti”, navodi se u pismu visokom predstavniku EU za vanjsku politiku Josepu Borrellu od 11. lipnja, u koje je Reuters imao uvid.

Video/ Incident u talijanskom parlamentu: Zastupnik nakon svađe i tuče izveden u kolicima, završio u bolnici

Ministri su rekli da su obavještajni podaci, propaganda “ili čak priprema sabotaže glavna zadaća za veliki broj ruskih ‘diplomata’ u EU”, a dok su protjerivanja važna, prijetnja ostaje. “Vjerujemo da bi EU trebao strogo slijediti načelo reciprociteta i ograničiti kretanje članova ruskih diplomatskih misija i članova njihovih obitelji na teritorij države u kojoj su akreditirani”, rekli su. “Ova mjera značajno će suziti operativni prostor za ruske agente”, dodaje se u pismu koje su potpisali ministri iz Češke, Danske, Estonije, Latvije, Litve, Nizozemske, Poljske i Rumunjske. (Hina)

You may also like