Home Izdvojeno ZLATKO DALIĆ PROGOVORIO O IGRAČU KOJI JE ODUŠEVIO HRVATSKU: ‘ON ĆE SAM IZABRATI ZA KOGA ĆE IGRATI, ALI..‘

ZLATKO DALIĆ PROGOVORIO O IGRAČU KOJI JE ODUŠEVIO HRVATSKU: ‘ON ĆE SAM IZABRATI ZA KOGA ĆE IGRATI, ALI..‘

by Ante R.

Zlatko Dalić u ponedjeljak je objavio popis, Hrvatska ponovno stupa na scenu, Slovenija je u Ljubljani 24. ožujka izazovan suparnik, bit će to “šarf“ start kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Nakon što je odabrao 24 imena, a pritom je mlade igrače, osim Josip Brekala koji nije puno igrao ni u kvalifikacijama U-21, prepustio Igoru Bišćanu, dao je prvi intervju za SN nakon gotovo četiri mjeseca i odluke u studenom da će se distancirati od medija dok nema reprezentativnih utakmica, pišu Sportske novosti.

Kazao je da na popisu nije priredio nikakvo iznenađenje…
– Ovo je lista najboljih nogometaša koje Hrvatska ima u ovom trenutku. Na taj popis može doći još nekoliko imena, kao što su Gvardiol, Majer, Domagoj Bradarić i Sosa. No, u dogovoru s Bišćanom odlučio sam da ostanu u mladoj reprezentaciji, čeka ih Euro do 21 godine, tri teške utakmice, a s njima su daleko veće šanse da Hrvatska nešto napravi na tom turniru. Dakle, mojih 24 plus tih nekoliko mladih najkvalitetnije je što posjedujemo u Hrvatskoj – rekao nam je Dalić.

Roga nema

Sljedeće pitanje je došlo samo od sebe: hoće li sastav od 23 imena za Euro onda napraviti od tih 28? Ili ostavlja vrata otvorena za još koga s pretpoziva ili šire?
– To će biti taj krug, imam u glavi 26-27 igrača od kojih ću odabrati kadar za Euro. To je to. Naravno, do tada treba vidjeti hoće li biti ozljeda ili bilo čega što bi utjecalo. Teško da se netko može u dva-tri mjeseca baš toliko nametnuti da bi došao na Europsko prvenstvo. Iako teoretski postoji i ta šansa. Dakle, popis koji je objavljen plus mladi. Marko Rog je ozlijeđen i nema ga.

Potom je dodao:
– Iz U-21 reprezentacije sam spomenuo četvoricu koji su u prvom planu, osim njih i drugi kao Ivanušec i Moro imaju pravo gledati prema A reprezentaciji jer dobro igraju u klubovima.

Od igrača koji su na pretpozivima, jedino na okupljanju dosad nije bio Kristijan Lovrić iz Gorice. Piše se da ga želi Bosna i Hercegovina. Kakvo je vaše mišljenje o Loviću?
– Zaslužio je pažnju i respekt mene kao izborniika. Već dvije godine je među najboljim strijelcima Hrvatske lige i igra dobro. Mi smo, na njegovu žalost, na tim pozicijama vrlo kvalitetno pokriveni. To što igra on igraju i Perišić, Rebić, Oršić i Brekalo. Ima moćnu konkurenciju. Stavio sam ga na pretpoziv, a što će biti u dva tjedna do okupljanja, ne znam. Ako netko otkaže, možda ga priključim. Njegovo je pravo birati hoće li imati strpljenja čekati da dođe u hrvatsku reprezentaciju ili će ići negdje drugdje. No, činjenica je da igra na visokoj razini, da je ovog časa drugi strijelac HNL-a i zavrijedio je pozornost.

Biste li mu onda preporučili da bude strpljiv i čeka Hrvatsku ili nešto drugo?
– To je njegov izbor. On sam odlučuje gdje će i što će. Ne mogu se u to miješati. Kazao sam da na njegovom mjestu imamo bogat kadar. Na njemu je hoće li biti strpljiv ili neće.

Arijan Ademi se žurio zaigrati za reprezentaciju, pa nosi dres Makedonije. Biste li ga vodili na Euro s Hrvatskom da je ostao na raspolaganju našoj vrsti?
– Ne znam kakva je točno bila njegova situacija kad je odabrao Makedoniju. Na toj poziciji imamo Brozovića, Badelja, da nije ozlijeđen bio bi i Rog. Ademi igra dobro, zaslužuje pozornost, ali ne mogu odgovoriti na vaše pitanje. Kako nije u našoj konkurenciji, nisam o tome razmišljao…

Nužan dobar start

Koliko bodova očekujete u tri utakmice ovog mjeseca sa Slovenijom, Ciprom i Maltom?
– Bit će jako teško. U sedam dana su tri susreta. Igrači dolaze iz napornih ritmova. Najzahtjevniji će biti susret sa Slovenijom. To je veliki ispit za nas. Zna se cilj – plasman na SP. Moramo dobro startati u kvalifikacijama. Tražimo što više bodova, ne mogu sada govoriti želimo li devet ili sedam. Bitno je marljivo skupljati bodove da budemo pobjednici skupine. I ostale dvije utakmice su nezgodne.

Gdje nam prijeti najveća opasnost od Slovenaca? Je li to jednako teška utakmica kao što su bile u Ligi nacija ili ipak malo lakša?
– Svi se susjedi žele nama dokazivati. Moj golemi respekt ide kolegi Matjažu Keku koji je napravio pravu momčad. Borbenu i kompaktnu. Oni će biti u bloku, agresivni i čvrsti. Imat ćemo vrlo težak posao. Poštujem ih kao igrače i Keka kao izbornika, ali mi smo favoriti i ne smijemo bježati od te uloge. Rejting to govori, iako on ništa ne znači ne budemo li pravi. Ovisi prije svega o nama, međutim, moramo imati u vidu da igramo protiv reprezentacije koja ima jednog od najboljih golmana na svijetu Jana Oblaka, pa Josipa Iličića, odličnog u Atalanti, zatim Jasmina Kurtića iz Parme…

Važan povratak Vrsaljka

Je li nam najviša prepreka ipak Kek?
– Momčad. Ne može Kek igrati sam. Premda će on složiti Sloveniju da bude prava protiv nas. Svi se “pale” na Hrvatsku i žele protiv viceprvaka svijeta napraviti rezultat. To je normalno. Naravno, mi idemo na pobjedu.

Je li bolje ili lošije što neće biti publike na stadionu Stožice?
– Ljepše bi bilo da se igra s gledateljima, nogomet bez publike nije isti, naši igrači naučili su na taj pritisak kad su navijači na tribinama. Bilo bi i Hrvata… Moramo prihvatiti kako je.

Koga smatrate najvećim rivalom u kvalifikacijskoj skupini za Svjetsko prvenstvo? Postoji li jedan ili su Slovenija, Rusija i Slovačka ravnopravne?
– Sve te tri momčadi mogu napraviti probleme svakoj reprezentaciji. Rusi su opasni, Slovake smo dobili dvaput u kvalifikacijama, ali pred nam je novi ciklus. Da, Slovenci, Rusi i Slovaci su tri suparnika Hrvatskoj za plasman na SP.

Šime Vrsaljko se vraća. Zaigra li, bit će mu to prvi nastup od 18. studenoga 2018. i utakmice s Engleskom u Londonu. Pojavio se na pripremama uoči dvoboja s Portugalom lani u rujnu, ali tada nije bio spreman za nastup.
– Prisustvo Vrsaljka je jako, jako važno za reprezentaciju. Zbog atmosfere, kvalitete i svega ostaloga. Svjestan sam da neće moći igrati tri utakmice u sedam dana, ali bitno je da konačno odigra nešto, da se napokon vrati u reprezentaciju. Nadam se da će biti spreman barem za jedan dvoboj, to očekujem od njega. Bit će to za nas veliki dobitak. Nadam se da će u dva tjedna koji su do toga sve ostati O.K. i da će se priključiti. I za njega je bitno da vidi da može.

Povremeno igra za Atletico, očito je da bi mogao odraditi tu jednu utakmicu, ako ne i dvije. Je li to Slovenija u Ljubljani?

– Računam na njega za tu prvu utakmicu sa Slovenijom. Svakako. A vidjet ćemo točno u kakvom će biti stanju.

Livaković, Kalinić i Sluga i dalje su trojica vratara.
– Akcija traje devet dana, pritom igramo tri utakmice. Nemamo vremena za ekshibicije i novotarije, okupit ćemo se u ponedjeljak, a prvi susret je već u srijedu. Vodio sam se za tim da je bitna atmosfera. Kako bi netko došao do poziva, zaista ga mora zavrijediti. U redu, tu su Ivušić, koji dobro brani za Osijek, pa Grbić, koji je bio uključen, ali sada nema minutažu. Teško bilo tko novi može toliko iskočiti da bih rekao – to je to. Zato mislim da su ova trojica najbolji izbor. Oni su s nama već nekoliko godina.

Obrana nije slaba karika

Je li obrana najslabija karika? Ne samo zato što je Hrvatska primala puno golova, nego i po zvučnosti imena i prikazanim igrama tijekom sezone.
– Stalno govorim da obranu ne igraju samo četvorica koji čine zadnji red, nego čitava ekipa. Nije to lako i jednostavno uštimati jer u tome moraju doprinos dati svi. Ne želim dijeliti momčad na fazu obrane i napada, jedna smo momčad i tako mora biti. Primili smo puno pogodaka, a moja je odluka da idemo s Vidom i Lovrenom, koji su iskusni stoperi, tu su i Ćaleta-Car i Uremović. Žao mi je što Pongračić ne igra toliko zadnjih nekoliko mjeseci. Na okupljanju reprezentacije dobio je koronu, potom se nije oporavio kako treba, te je u minusu s formom. Krivo mi je što nije u ritmu utakmica. Pokazao je da može biti konkurentan i pojačati sredinu zadnjeg reda. Nadam se da će proigrati u Wolfsburgu. Tu je i Škorić, koji je Osijeku konstantan i uvijek na dispoziciji. Uremović igra u Rubinu, kapetan je, nekad stoper, nekad branič, možemo ga koristiti u obje uloge i zato ima prednost. Neću reći da je obrana naša najslabija karika. Nije. Igrači koje sam pozvao bit će pravi. Ja im vjerujem.

Je li Josip Juranović rješenje kao zamjena za Vrsaljka na desnom beku i za Euro ili ćete o tome još razmisliti?
– Juranović igra standardno desnog bočnog u prvaku Poljske. I to igra dobro. Odigrao je zadovoljavajuće s Portugalom u Splitu. Idemo s igračem koji baš djeluje na toj poziciji u klubu, zbog toga je dobio novu priliku.

Borna Barišić je s Rangersom osvojio prvenstvo Škotske. Nakon devet titula skinuli su Celtic s trona.
– Čestitam mu, to je prvi trofej koji je osvojio netko od Hrvata u Europi, puno prije kraja sezone. Njegovo zasluge su velike. Učinili su za Rangers ogromnu stvar, dugo su bili daleko iza Celtica.

Očito je da očekujete još trofeja reprezentativaca. Perišić i Brozović su bliže scudettu nego ikad, mnogi drugi su isto u igri za pehare.
– Uvijek smo na okupljanjima u svibnju imali tortu za poneki trofej. Nadam se da će tako biti i ove godine.

Vezni red je, čini se, manje-više zabetoniran, u napadu su pozvani i Oršić i Budimir. Jesu li oni kandidati za jedno mjesto za Euro? Ili mogu obojica na EP?
– Ovisi o odluci kako ćemo igrati. Različiti su profili, Oršić je krilo, a Budimir klasičan napadač. Oršić djeluje po lijevoj strani, a od središnjih špica ima Petkovića, Kramarića i Budimira. Ići ću za logikom kakva je bila i prije, da na svakoj poziciji imam po dva rješenja, pa tko se izbori i pokaže najviše… S time da smo i s Francuskom u St. Denisu, i s Portugalom u Splitu, i Švedskom u Zagrebu, igrali s dvojicom polunapadača, polulijevo i poludesno. Imamo izbora, vidjet ćemo što je najbolje.

Bolje nego u Ligi nacija

Nisu ista pozicija, ali ograničen je broj za Euro na 23.
– Kao što sam rekao za Lovrića, imamo puno dobrih krilnih igrača. Ujedno moramo biti oprezni. Kramarića prate stalno neki problemi, Rebić također ima sitne ozljede. Ovisit će o zdravlju i stanju.

Kakva je danas “krvna slika” igrača, bolja ili lošija nego za vrijeme Lige nacija?
– Stanje je bolje. Odigrali su više utakmica, u boljim su formama. Naviknuli su se na ovakav ritam. Bilo je puno psihoze oko testiranje na COVID-19, tko ga ima, tko ga nema… To se stabiliziralo, situacija je po tom pitanju jasnija. Liga nacija će nam dobro doći kao priprema za ove tri utakmice.

Kazali ste na kraju Lige nacija da dosta toga treba popraviti. U kojoj formaciji ćete igrati? 4-2-3-1, 4-4-2 u rombu ili nekoj trećoj?
– Na prvom mjestu nam je taj sustav 4-2-3-1, koji može biti i 4-3-3, to je ono što godinama igramo. Tih 4-4-2 nije bilo loše, tako da imamo izbor.

Hrvatska je u Ligi nacija djelovala porozno. Čak i u prijateljskim susretima. Olako je primala golove, za kvalifikacijske utakmice, a pogotovo za prvenstva kao što je Euro, najvažnije je ustabiliti se i učvrstiti te na tome graditi rezultate.
– Je, to je činjenica, ali ponavljam, što očito ne želite prihvatiti, da smo u Ligi nacija igrali protiv najboljih napadača svijeta Ronalda, Mbappea, Kuluševskog… Točno je da smo puno golova primili, da smo ih dobivali olako, no sad će biti sigurno bolje i kvalitetnije. Ne samo zato što ne igramo s toliko jakim protivnicima. To je upravo ono u čemu očekujem najveći pomak.

Euro je pred vratima, UEFA silno želi da se igra s publikom.
– Euro bez publike bio bi katastrofa i nema smisla da se uopće igra bez navijača. Sjetite se Svjetskog prvenstva u Rusiji, tamošnje atmosfere i svega što je bilo. Iako se mora odigrati…

Koji rezultat bi vas zadovoljio?
– Već sam rekao da će biti jače od Svjetskog prvenstva, da postoji devet reprezentacija koje su vrlo snažne i svaka može biti prvak Europe. Svjetsko je bilo bez Talijana i Nizozemaca, a Nijemci i Španjolci rano su ispali, pa im je to sada popravni ispit. Mi smo kao drugi na svijetu postali meta. Bit će jako teško. Do finala smo došli nakon što je jedna generacija bila godinama zajedno, nekih 75 posto sastava igralo je prije toga na velikim natjecanjima u Poljskoj, Brazilu, Francuskoj… Sada se puno toga promijenilo. Zadovoljilo bi me da prođemo skupinu.

Momčad u Rusiji je po rejtingu u velikim klubovima bila jača nego ova koju ćete voditi na EP-u.
– Bila je iskusnija, i Modrić, i Rakitić, i Mandžukić, bili su u naponu snage. Bez nekih smo ostali, Vrsaljka nema dugo. Puno se toga promijenilo, a mi ne želimo shvatiti i prihvatiti da to više nije ta reprezentacija. U igrače koji dolaze vjerujem, ali pitanje je mogu li u ovom trenutku biti tako iskusni kao ekipa iz Rusije. Neću reći kvalitetni, nego baš govorim o puno utakmicama i natjecanja koje su oni prošli do Rusije, što novi dečki nemaju. Nisu tako prekaljni, što katkad zna biti vrlo bitno.

Priliku je dobilo niz mladih, ali mnogi osciliraju. Primjerice, od Josipa Brekalo smo očekivali više.
– Malo igra u Wolfsburgu, koji je u vrhu njemačkog nogometa. On ima kvalitetu, ali puno je bolje i u većem kontinuitetu igrao prije. Hendikep je to, međutim, u reprezentaciji od njega mnogo očekujem. Mora se izboriti za minutažu u klubu i procijeniti gdje je problem. Momčad je uspješna i nijedan trener ne mijenja takvu postavu.

Ispunio sve ciljeve

Dokad ćete biti izbornik? Do kraja ugovora koji vrijedi do Svjetskog prvenstva u Kataru ili imate druga razmišljanja?
– Nikad me ugovor nije vezao, niti nešto ključno značio. Bit ću izbornik dok budu dobri rezultati i ovaj me posao bude veselio. Rezultati određuju dugovječnost trenera na klupi, tako će determinirati i moju daljnju karijeru u reprezentaciji.

Znači li to da ćete nakon Eura preispitati što dalje?
– Kažem, dok god me veseli ovaj posao, a sada me čini sretnim, i dok budem ima podršku HNS-a i navijača, bit ću izbornik. No, rezultati drže svakog trenera, ne samo mene. Ako pogledate sve ciljeve koji su bili pred hrvatskom reprezentacijom, otkad sam izbornik, ostvarili smo ih. Dakle 1) proći Ukrajinu i ostati u utrci za SP – prošli smo; 2) izboriti SP – plasirali smo se; 3) cilj je bio da prođemo skupinu u Rusiji – učinili smo to i mnogo više; 4) zadatak je bio pomladiti momčad nakon Rusije – pomladili smo je; 5) cilj je bio da se plasiramo na Euro – plasirali smo se iako smo imali najtežu skupinu; 6) sljedeći zadatak bio je ostanak u A kategoriji Lige nacija – ostali smo; i konačno 7) zadatak je bio da budemo među 10 nositelja uoči ždrijeba kvalifikacija za SP – napravili smo i to! Sve do jednog zadatka, svih sedam, koji su pred mene stavljeni, hrvatska reprezentacija ih je ostvarila. To je moja priča. Treba ostvarivati ciljeve i onda je sve u redu. Hrvatskoj imperativ mora biti doći na veliko natjecanje, sve ostalo je plus, donose Sportske novosti.

Dakle, za 2021. glavni su ciljevi – plasman na Svjetsko prvenstvo i proći skupinu na Euru?
– Tako je – zaključio je Dalić.