Home Kolumne Kazimir Mikašek-Kazo: Igor Tabak, od samozvanog vojnog analitičara, postao stručnjak za komunikologiju!

Kazimir Mikašek-Kazo: Igor Tabak, od samozvanog vojnog analitičara, postao stručnjak za komunikologiju!

by Ante R.

Kako izgleda tragikomično simuliranje intervjua? Pa kao večeras u HRT Dnevniku 2, kad ministar Medved čita odgovore na pripremljena pitanja, pazeći da mu ni zarez ne promakne s gomile papira (a rasvjeta je pojačana da se papiri utope u bjelini stola)”, napisao je Tabak dodajući da je tema gostovanja bio desni radikalizam u Hrvatskoj za kojega kako je nastavio ‘nitko ne zna otkud je došao, ili tko ga je posljednjih godina uzgajao’.

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

Nepoznato je što je to nagnalo samozvanog vojnog analitičara Igora Tabaka pretvoriti se u forenzičkog stručnjaka za komunikologiju, da na ovakav „stručan“ način skrene pažnju javnosti na TV intervju ministra Tome Medveda, s temom koja je bila na tek održanoj sjednici Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Činjenica je da je upravo ministar Medved za ovu temu na HTV-u bio kompetentan sugovornik, s obzirom da je u opisu njegove funkcije potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske upravo unutarnja politika i nacionalna sigurnost. Veliku buru u javnosti proizvela je rasprava o rafalima iz kalašnjikova pred Banskim dvorima s pitanjem, radi li se tu o klasičnom terorističkom činu, ili možda o dječjoj igri, pa je bilo bitno i potrebno, pazeći na svaki zarez i slovo iznijeti javnosti zaključke Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a to se može jedino čitajući te zaključke. Jer da je kojim slučajem Tomo Medved zabunom iznio nešto što nije zaključeno na Odboru, Igor Tabak i ostali „Tabakići“, koji se množe iz dana u dan, a čini se zaduženi su za špijuniranje svakog slova i zareza u javnom diskursu izrečenog iz pozicija vladajuće nomenklature, razapeli bi ministra zbog neznanja i nekompetencija. U tom kontekstu je neki dan ismijan ministar Gordan Grlić Radman, zbog samo jednog benignog lapsusa. Kao što vidimo, čitali oni ili govorili napamet, svakako su već unaprijed razapeti! Po nečijem nalogu?

Poznato je da su i najveći retoričari, predsjednici najutjecajnijih sila na svijetu, u pravilu čitali svoje napisane govore kada su iznosili važne zaključe, stavove ili stajališta, pa u svijetlu da Igor Tabak to možda ne zna, jer ipak nije stručnjak za komunikologiju, može mu se oprostiti što je nakon pažljive analize suverenog nastupa ministra Medveda na HTV-u pronašao njegov zločin u tome što je pojedine precizne zaključe pročitao hrvatskoj javnosti.

Postavlja se opravdano pitanje, radi li se u ovom slučaju o umreženom gremiju kritičara ove Vlade sa striktnim zaduženjima, ili je možda Igor Tabak ipak samo željan pet minuta medijske slave pod svjetlima reflektora, s obzirom da ga je netko zaobišao u žestokim raspravama o višenamjenskom zrakoplovu i Bradleyma. U svakom slučaju, iz aviona, bio on višenamjenski ili ne, vidljivo je da je svaki javni istup članova vladajuće nomenklature pod trostrukom lupom kritičara, pa je u tom „prijateljskom“ ozračju, čitanje važnih zaključaka daleko bolja i učinkovitija vrsta komunikacije, nego lupetanje gluposti kakvih smo se naslušali od vrhovnog zapovjednika i njegove špijunske falange! To Igor Tabak ne komentira, ni slučajno! Čini se da je došlo vrijeme za temeljito pripremljena priopćenja za javnost, umjesto metode „krušku pod njušku“ pred hrpom novinara, koji se preko noći pretvoriše u masu lovaca na retoričke senzacije.

Evo jednog takvog priopćenja za javnost Ministarstva branitelja i odgovora na stručnu analizu Igora Tabaka:

Uobičajena je praksa da se za gostovanje na bilo kojoj televiziji i u bilo kojoj emisiji, pa tako i u Dnevniku HRT-a, gostu najavi tema razgovora”, odgovaraju iz Medvedova resora te dodaju da je netočno da je Medved pitanja imao unaprijed.

Znao je samo da će tema razgovora biti sjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, kojoj osobno nije nazočio te je stoga imao napisane zaključke Odbora. Da je kao potpredsjednik Vlade zadužen, između ostaloga, i za nacionalnu sigurnost i da suvereno vlada tom tematikom pokazao je u nastavku razgovora, odgovarajući na ostala pitanja vezana uz tu temu bez ikakve pripreme”, zaključuju iz Ministarstva branitelja.