Home Kolumne Kazimir Mikašek-Kazo: Plenković može mirno spavati dok ga cipelari veliki intelektualac Bulj! Bulj i slični intelektualci, najbolji su mu odvjetnici!

Kazimir Mikašek-Kazo: Plenković može mirno spavati dok ga cipelari veliki intelektualac Bulj! Bulj i slični intelektualci, najbolji su mu odvjetnici!

by Ante R.

Vrlo teško će biti ponavljanje scenarija prošlih parlamentarnih izbora kada je HDZ kroz iglene ušice prošao netaknut, zahvaljujući nevjerojatnim glupostima Domovinskog pokreta i Mosta koji su zapravo otvorili brisani prostor Miloradu Pupovcu! Danas ga nemilosrdno cipelare, a čini se da su sami, svjesno odbijajući bilo kakvu suradnju s Plenkovićem proizveli „svemoćnog Pupovca“, kako bi im danas služio kao pljuvačnica za njihov politički rast?

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

Svaki i polupismeni analitičar zna da je Milorad Pupovac svojim privatnim posjetom Banja Luci, koji je postao viralni hit veći od Đokovića, namjerno ili slučajno, silno naštetio HDZ-u i Andreju Plenkoviću. Po mojoj slobodnoj procjeni, taj provokativni gaf navodno vjernog koalicijskog partnera HDZ-a, već na slijedećem ispitivanja javnog mnijenja koštat će HDZ barem 2% daljnjeg slobodnog pada. Da, čini se da je stabilnost i rast HDZ-a glede agencijskog rejting propitkivanja stvar prošlosti? Još prije dva mjeseca analitički sam predvidio očekivani pad HDZ-ovog rejtinga, što može biti protumačeno kao rezultat bjesomučnih napada na vladajuće od strane udružene lijeve i desne oporbe pod palicom Zorana Milanovića, a s druge strane na djelu je umjetno stvaranje percepcije novih odnosa političkih snaga u Hrvatskoj rušenjem HDZ-ovog rejtinga i bildanjem SDP-ovog i Mostovog koalicijskog saveza. To je velika analitička slika, koja bez obzira je li na djelu agencijska kozmetika ili istina, HDZ-u ne ide u prilog! Činjenica je da su SDP, Most i Možemo u predizbornom koalicijskom savezu protiv vladajuće većine i da u toj konstelaciji novih političkih odnosa mogu ozbiljno zaprijetiti HDZ-u, koji je u principu na vjetrometini, bez bilo kakvog koalicijskog potencijala. Ovoj antihadezeovskoj koaliciji mogli bi se tehnički priključiti i „desne“ snage DP-a i Suverenista, ako to bude potrebno za dekapitaciju vladajućih.

 

 

Milorad Pupovac, prvorazredni je homopoliticus s ogromnim znanjem i političkim iskustvom, svjestan da brak s HDZ-om nije nedodirljiva dogma i da je možda došlo vrijeme za stvaranje pretpostavki o posthadezevskoj koaliciji i otvaranje vrata nekoj drugoj opciji, koja bi realno mogla postati vladajuća. Činjenica je da su Pupovac i ostali manjinci uvijek naginjali prema vladajućoj većini, bez obzira na ideologiju i svjetonazor.

 

 

Na sljedećim parlamentarnim izborima realno je očekivati relativnu pobjedu Andreja Plenkovića i HDZ-a, ali to ne mora biti garancija za sastavljanje parlamentarne većine, tako da bi ta pobjeda mogla biti tek pirova pobjeda. Vrlo teško će biti ponavljanje scenarija prošlih parlamentarnih izbora kada je HDZ kroz iglene ušice prošao netaknut, zahvaljujući nevjerojatnim glupostima Domovinskog pokreta i Mosta koji su zapravo otvorili brisani prostor Miloradu Pupovcu! Danas ga nemilosrdno cipelare, a čini se da su sami, svjesno odbijajući bilo kakvu suradnju s Plenkovićem proizveli „svemoćnog Pupovca“, kako bi im danas služio kao pljuvačnica za njihov politički rast?

 

 

No, batina uvijek ima dva kraja! Jer što će se dogoditi ako HDZ ne uspije formirati saborsku većinu nakon eventualne relativne pobjede na sljedećim parlamentarnim izborima, ma kada oni bili? Bili oni redovni ili izvanredni, jer Plenković ima privilegiju birati najpovoljniji tajming za izbore! Analitički to nije teško predvidjeti! Jer kako matematički stvari stoje, koalicija SDP-Most-Možemo također neće moći formirati većinu bez Milorada Pupovca i manjinaca, a Miro Bulj i njegove velike Hrvatine bit će pred zidom? Vladati s Pupovcem u novoj većini, ili principijelno ići na nove izbore? Tek tada ćemo vidjeti od kakvog su materijala napravljene velike intelektualne stijene Mosta? Možemo otvoriti kladionicu! Hoće li Most još jednom pljunuti sam sebi u usta, kao onomad kada su lakonski pljunuli na javnobilježničko obećanje da neće u koaliciju ni s HDZ-om ni sa SDP-om, ili će pragmatično, zbog vladajućih fotelja prigrliti Milorada Pupovca, makar i kao „smrtnog neprijatelja i veleizdajnika Hrvatske“?

 

 

U ovim retoričkim pitanjima krije se zapravo sva intelektualna bijeda današnje oporbe u Republici Hrvatskoj!? Svi odreda cipelare Milorada Pupovca, još i više Andreja Plenkovića, a već sutra će prije nego što pijetao tri puta zakukuriče izdati sva svoja ljudska, moralna i etička načela. Toga smo se bar nagledali!

 

 

U tom kontekstu, bez obzira volio to netko ili ne, Andrej Plenković bio je apsolutno vjerodostojan i pošten. Učinio je točno ono što je govorio! Nakon brutalnog rata desnice protiv HDZ-a u vrijeme predizborne kampanje, nakon Mostovog pokušaja rušenja HDZ-ove Vlade, nakon Škorinog rušenja Kolinde Grabar Kitarović, Plenković je ispravno procijenio da će vladajuća većina s manjincima i Miloradom Pupovcem biti daleko stabilnija od bilo koje druge. Osim toga, apsolutno se nije nudio nikakav drugi izbor. Škoro i desnica, rezolutno su odbili bilo kakvu suradnju s HDZ-om dok god je Plenković predsjednik HDZ-a! Dakle Plenkoviću je ostao izbor, ili s manjincima, ili novi izbori zbog suludih desničarskih nametnutih principa. Dakako, novi izbori bili bi HDZ-ovo samoubojstvo iz zasjede nakon fantastičnog rezultata od 66 osvojenih mandata na parlamentarnim izborima, što apsolutno nije nitko predvidio osim mene i još jednog kolege novinara. Novi izbori donijeli bi samo novi veliki trošak, još neizvjesnije rezultate i nestabilnost Republike Hrvatske pred prijetećim ugrozama koje su nam bile pred vratima. Velika koalicija sa SDP-om o čemu se glasno špekuliralo, značila bi za HDZ trajnu političku smrt i ogroman vjetar u leđa takozvanoj desnici u Hrvatskoj, koja bez smrti HDZ-a ne može ni postati ni opstati!

 

 

Velikim intelektualcima i političkim teoretičarima poput Mire Bulja, očito nije doprla do moždanih vijuga činjenica da je baš svaka većina u Republici Hrvatskoj značajno ovisila o ustavnoj ulozi 8 ruku manjinaca, među kojima su i one tri Milorada Pupovca. Ako nemaju želudac priznati tu ustavnu činjenicu dok god je takva, vrata javnog bilježnika su im uvijek otvorena za ovjeru dokumenta u kojemu će rezolutno odbiti svaku mogućnost koalicije s Miloradom Pupovcem. U obrazloženju tog javno bilježničkog dokumenta mogu naznačiti da je Milorad Pupovac veleizdajnik nacionalnih interesa Republike Hrvatske i da zbog toga politička suradnja s njim nije moguća! Dakako, ako to mogu dokazati! Mogu to isto slobodno kazati i za Andreja Plenkovića, ako to mogu dokazati? Naravno, tih dokaza nema, a Milorad Pupovac ni predstavnici nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj apsolutno nemaju tu političku moć kojom bi svjesno ili namjerno naštetili nacionalnim interesima Republike Hrvatske. U stvari, zašto bi pucali sami sebi u koljeno?

 

 

Predsjednik Republike Hrvatske i predsjednik oporbe u Republici Hrvatskoj Zoran Milanović snažno brani Milorada Dodika relativizirajući čak i genocid u Srebrenici. Dakle, predsjednik Milanović, kojega je na Pantovčak doveo Miro Bulj, Most i ostali akteri „desnice“ uz veliku pomoć HDZ-ovog „crnog labuda“, zapravo isto misli što i Milorad Pupovac, čime su otvorili legitimno retoričko pitanje? Nitko se nije sjetio pitati je li možda Pupovac bio Milanovićev tajni izaslanik u Banja Luci? Jesu li Milanović i Pupovac kao istomišljenici, u potencijalnoj koaliciji i stanovitoj pripremi za buduće parlamentarne izbore? Apsurdno je da Miri Bulju ne smeta Milanovićeva apologetika Dodiku, da to nije čin nacionalne veleizdaje, a Pupovčev osobni posjet Banja Luci jest, u čega žele upakirati i Andreja Plenkovića!? Zapravo, kada je Most u pitanju ništa nije apsurdno, jer oni su u biti sami po sebi apsurd nad apsurdima! Kao i Karolina Vidovi Krišto?

 

 

Milorad Pupovac je svojom slikom s Dodikove akademije svjesno poslao poruku hrvatskoj javnosti, a svjedoci smo da je u toj priči najveću štetu o političkom smislu pretrpio HDZ i Andrej Plenković, što će se bez ikakve sumnje odraziti na budući agencijski rejting Vlade i stranke. Politikantske tvrdnje velikog intelektualca Mire Bulja da je Pupovac posjetio Banja Luku kao izaslanik vladajuće većine, dovode u pitanje zdrav razum Andreja Plenkovića, osobito u kontekstu njegovih konstruktivnih razgovora s Bakirom Izetbegovićem u Dubrovniku, koji su na tragu normalizacije odnosa Hrvata i Bošnjaka u BiH. Čini se da taj proces netko svjesno i namjerno želi minirati?

 

 

Posjet Milorada Pupovca Banja Luci, kojega neki hlebinci apostrofiraju kao glavni razlog za raskidanje koalicije s HDZ-om, na tragu su modusa operandi rušenja vlastite vlade i vladajuće većine, što u ovom trenutku ukupnih ugroza koje proživljava Republika Hrvatska ne bi bilo ni malo mudro. Kada se raspišu parlamentarni izbori, koalicija HDZ-a i SDSS-a prirodnim putem biti će prekinuta, a nakon toga, na temelju rezultata parlamentarnih izbora dijelit će se nove političke karte.